Preşedintele american Joe Biden, În discuţiile sale private, îi caracterizează pe liderii străini într-o manieră colocvială, ca de exemplu pe preşedintele rus Vladimir Putin, îl consideră "tipul cu arme nucleare şi fără prieteni", a dezvăluit postul de ştiri american NBC News, care citează persoane care l-au auzit folosind aceste descrieri în timpul unor întâlniri cu uşile închise, informează Agerpres.
Tot conform surselor citate, premierul britanic Boris Johnson este un impulsiv, iar preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să fie un nou Charles de Gaulle.
Întrebată despre presupusele comentarii ale preşedintelui american despre liderii menţionaţi, Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a replicat: Această bârfă anonimă nu seamănă în niciun fel cu ceea ce spune sau gândeşte preşedintele despre omologii săi, pe care îi respectă şi îi preţuieşte.
În acest context, portalul rusesc RBC, care a preluat miercuri articolul NBC, aminteşte că într-un interviu pentru ABC News, în martie trecut, Biden a fost întrebat dacă îl consideră pe Putin un ucigaş.
Mmm, da. Cred că este, a răspuns atunci Joe Biden, care se confruntă în prezent cu una dintre provocările majore apărute pe plan extern de la preluarea mandatului: ameninţarea Rusiei de a invada Ucraina.
Influența lui Putin în rândul apropiaților săi ar putea să primească o lovitură dacă sancțiunile împotriva ”listei de oligarhi” vor fi puse în practică de Statele Unite, în cazul unei invazii în Ucraina.
Administrația SUA, în cooperare cu aliații, a întocmit o listă cu apropiații președintelui rus Vladimir Putin, ținând cont de legăturile lor de familie, dar și de activele reale ale acestora din Occident, scrie Financial Times.
Sancțiunile nu vor mai permite oligarhilor ruși să-și țină banii în băncile din Occident sau să își trimită copiii la studii în Vest, spun oficiali de rang înalt ai administrației Biden.
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană lucrează la un set de sancțiuni care vor fi aplicate Rusiei în cazul în care Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.
Sancțiunile acoperă mai multe categorii precum restricții privind refinanțarea datoriei suverane rusești, sancțiuni financiare și individualizarea persoanelor și entităților apropiate Kremlinului. Aliații occidentali lucrează, de asemenea, la o serie de măsuri legate de comerț care acoperă bunuri și sectoare cheie.
Washington-ul și Bruxelles-ul sunt aproape de finalizarea listei complete care vor fi mult mai drastice decât momentul Crimeea din 2014.
În urma sancțiunilor financiare, unora dintre cele mai mari bănci rusești le-ar fi interzis să efectueze anumite operațiuni interbancare în dolari americani, cum ar fi compensarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News