Biden reactivează pentru Ucraina o lege de asistenţă militară din cel de-Al Doilea Război Mondial

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.

'Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi', a declarat Joe Biden în Biroul Oval, adăugând: 'Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor'.

'Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022' se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Hitler' şi 'a fost susţinut de aproape toţi membrii Congresului' SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat Casa Albă.

Pe de altă parte, executivul american a ţinut menţioneze că textul a fost promulgat în aceeaşi zi în care Rusia marca luni aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari, reaminteşte AFP, conform Agerpres.

Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc (Pentagonul)

Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului, citat de AFP.

Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât 'au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui', a indicat presei acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

'Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse', a adăugat el în cursul unei întâlniri cu presa. Din această cauza, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el.

De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care 'refuză să se supună ordinelor şi să înainteze', a mai indicat responsabilul citat. În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei 'nu a progresat practic în ultimele zile', a menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării.

În Donbas, 'ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ', a spus el, explicând acest eşec în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate. Între altele, 'ei nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă', a indicat acesta. 'Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor', a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel