Biden și-a exprimat 'sincerele condoleanţe' la o întâlnire cu văduva Yulia şi cu fiica Dasha ale opozantului mort Navalnîi - foto

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, cu văduva Yulia şi cu fiica Dasha ale opozantului Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare.

Conform unui comunicat transmis de Casa Albă și citat de France Presse, în cadrul acestei întâlniri, la care presa a fost ținută la depărtare, preşedintele Biden 'şi-a exprimat sincerele condoleanţe'.

Joe Biden, aflat în campanie electorală în California încă de marţi, le-a arătat 'admiraţia sa pentru curajul extraordinar' al opozantului rus, dar şi pentru 'lupta sa împotriva corupţiei şi pentru o Rusie liberă şi democratică'.

Foto

Dasha Navalnîia este studentă la Universitatea Stanford din California. Preşedintele democrat al SUA a dat asigurări că activitatea lui Aleksei Navalnîi 'va continua prin intermediul celor care, în Rusia şi în întreaga lume, îl plâng şi luptă pentru libertate, democraţie şi drepturile omului', conform comunicatului de presă al Casei Albe.

Joe Biden a reiterat faptul că SUA vor anunţa vineri noi sancţiuni 'majore' contra Rusiei ca răspuns la moartea opozantului rus, însă şi pentru a marca doi ani de la inceperea războiului Rusiei în Ucraina.

Mama lui Aleksei Navalnîi 'trebuie să poată recupera cadavrul fiului său şi să îi aducă tributul corespunzător', a zis joi un purtător de cuvânt al Casei Albe. 'Ruşii trebuie să îi dea înapoi fiul', a spus John Kirby.

Conform administraţiei penitenciarelor ruse, Aleksei Navalnîi a decedat pe data de 16 februarie în colonia penitenciară nr. 3 din oraşul Harp, închisoare de înaltă securitate, unde era deţinut de la sfârşitul lui 2023 şi unde ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani pentru acuzația de extremism.

După ce a reușit să supravieţuiască miraculos unei otrăviri în luna august 2020 şi apoi a fost tratat în Germania, Navalnîi, devenit popular pentru investigaţiile sale despre corupţia guvernamentală, a hotărât să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021. Însă acesta a fost imediat arestat şi condamnat în mai multe rânduri la pedepse din ce în ce mai grele și în condiţii de detenţie din ce în ce mai dure. De multe ori a fost închis în frigul unei celule de izolare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel