Întâlnirea dintre președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, are loc miercuri, 16 iunie.
„Vorbim despre întâlnirea istorică de astăzi dintre Joe Biden și Vladimir Putin, de la Geneva. Înțeleg că nu s-au mai întâlnit de mai bine de 11 ani față în față, probabil și din acest punct de vedere va fi o întâlnire cu multe provocări. Probabil că cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi vor ține de această situație extrem de tensionată la care s-a ajuns între Rusia și Statele Unite, probabil cea mai tensionată și înghețată relație de la perioada Războiului Rece”, a transmis Claudia Țapardel în emisiunea „Din Culisele Europei” de la DC NEWS.
„În primul rând este foarte bine că întâlnirea are loc, pentru că acesta este beneficiul fundamental al acestui moment, faptul că cei doi șefi de mari puteri au agreat să se întâlnească și unde altundeva decât în Elveția, expresia teoretică a neutralității.
Acesta este primul aspect. Al doilea este că întâlnirea nu seamănă cu multe dintre întâlnirile precedente. Faptul că nu este inclusă în program o masă de lucru, deci domnii nu se așază la masă împreună, și faptul că nu există o conferință de presă comună, ci două conferințe separate, exprimă din punctul de vedere al codurilor diplomatice cât de se poate de clar nivelul de mare tensiune existentă între cele două puteri”, a explicat europarlamentarul Vlad Nistor.
„De fapt, în ultima vreme de când Joe Biden este președinte american am asistat la câteva declarații nu tocmai diplomatice. E adevărat, și Joe Biden a fost atunci provocat pentru că a fost întrebat direct dacă Vladimir Putin este sau nu un criminal. El a răspuns că da. Nici răspunsul lui Vladimir Putin nu a fost mai agreabil și mai elegant, atunci când i-a spus că nu poate spune acestui domn nimic altceva decât să-i ureze sănătate.
Acesta este nivelul, provocările sunt multiple. În ultima vreme, pașii pe care Rusia i-a făcut au fost de multe ori foarte agresivi. Ori, încercarea aceea demonstrativă de manevre în Estul Ucrainei, la granița unei țări amputate de intervenția directă sau mai degrabă indirectă și care și-a exprimat dorința de a accede la NATO, care au fost oprite numai la capăt presiunilor NATO, presiuni care și ele s-au manifestat prin manevre militare la care România a fost parte”, a mai avut de zis Nistor.
„Toate acestea ne spun că cei doi se vor întâlni astăzi într-un moment de maximă tensiune, urmând a stabili fiecare dintre ei ce consideră a fi acceptabil și ce nu, așa-zisele linii roșii, în continuarea dialogului. Un dialog, pentru pacea planetei, este necesar”, a conchis europarlamentarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu