Biden și von der Leyen, discuție telefonică despre avansarea procesului de aderare la UE a Moldovei și Ucrainei

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și proaspăt realeasa președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o conversație telefonică importantă după confirmarea acesteia pentru un nou mandat. Discuția s-a axat pe eforturile comune de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa în Ucraina, pe sprijinul continuu acordat Kievului dar și pe aderarea mai rapidă a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Casa Albă a emis un comunicat în care a informat despre conținutul conversației. Biden a felicitat-o pe von der Leyen pentru succesul obținut la alegerile din Parlamentul European, unde aceasta a câștigat un nou mandat cu 401 voturi. Președintele american și-a exprimat aprecierea pentru parteneriatul strâns dintre SUA și UE și a subliniat importanța colaborării în fața provocărilor globale actuale.

"Președintele Joseph R. Biden Jr. a vorbit astăzi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o felicita pentru realegerea sa. Liderii și-au reafirmat angajamentul față de o relație puternică între SUA și UE și față de abordarea împreună a celor mai mari provocări ale lumii. De asemenea, au discutat despre sprijinul pentru Ucraina și eforturile de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa", se arată în comunicat dat de Casa Albă.

În urma apelului, Ursula von der Leyen a postat pe platforma X, mulțumindu-i lui Biden pentru felicitările călduroase. Ea a subliniat că Uniunea Europeană și Statele Unite sunt „parteneri, prieteni și aliați” care se confruntă împreună cu provocări majore în diverse regiuni ale lumii, inclusiv Europa, Orientul Mijlociu și Indo-Pacific.

Realegerea și agenda viitoare

Realegerea Ursulei von der Leyen a avut loc pe 18 iulie, fiind susținută de o majoritate considerabilă în Parlamentul European. În timpul campaniei electorale, von der Leyen a promis să se concentreze pe întărirea politicii de apărare a Uniunii Europene, promovarea competitivității economice și avansarea procesului de integrare pentru Ucraina, Moldova, Georgia și țările din Balcanii de Vest.

Discuțiile dintre Biden și von der Leyen se înscriu într-un context geopolitic tensionat, în care ambele entități occidentale încearcă să contracareze influența Rusiei și să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Parteneriatul transatlantic este crucial pentru coordonarea sancțiunilor și a măsurilor de sprijin militar și economic pentru Kiev.

Această conversație telefonică subliniază angajamentul continuu al liderilor occidentali de a colabora strâns în fața provocărilor globale și de a menține un front unit împotriva agresiunilor externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel