Administraţia Joseph Biden speră că Rusia le-ar putea permite unor naţiuni membre NATO să participe la operaţiunile de evacuare a civililor şi militarilor răniţi din oraşul ucrainean Mariupol.
Publicitate
"Există o anumită speranţă că ruşii ar putea permite" evacuarea în siguranţă a civililor şi a militarilor răniţi din oraşul Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse, a declarat miercuri Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Politice.
Oficialul de la Washington a precizat că, din ce a înţeles, "vor fi implicaţi aliaţi din NATO dacă se va întâmpla acest lucru". "Dar astfel de aranjamente s-au destrămat de mai multe ori în trecut", a amintit Victoria Nuland, subliniind că Rusia va decide dacă va permite evacuările.
Asediul asupra oraşului Mariupol reflectă "brutalitatea acestui război" şi crimele comise de preşedintele rus Vladimir Putin, a acuzat Victoria Nuland.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat miercuri dimineaţă că Moscova şi Kievul au ajuns la un acord preliminar pentru deschiderea unui coridor umanitar de evacuare a civililor din Mariupol.
Armata rusă anunţa marţi după-amiază că a deschis un culoar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Mariupol. Miercuri, Rusia a propus unn armistiţiu în Mariupol, dar nu este clar când ar urma să intre în vigoare şi în ce condiţii.
Maiorul Serhii Volina, un comandant militar ucrainean, a anunţat miercuri după-amiază că Rusia continuă bombardamentele masive asupra oraşului Mariupol. "Cerem proceduri de extragere a militarilor şi cetăţenilor. Avem nevoie de susţinere internaţională. Sunt sute de civili. Nu avem încredere în ruşi, avem nevoie de garanţiile altor ţări. Oraşul Mariupol încă poate fi salvat", a declarat Serhii Volina.
Grupul Wagner — o forță paramilitară de elită care a fost legată de președintele rus — a fost desfășurată în estul Ucrainei pentru a încerca să atingă obiectivul militar al Moscovei de a securiza regiunea Donbas.
Armata privată de elită, cunoscută și sub numele de Liga, a fost formată în 2014, în timpul războiului din Donbas, în estul Ucrainei, și al anexării Crimeei de către Rusia.
Grupul Mozart a fost înființat în timpul războiului de fostul comandant american colonelul Andrew Milburn, primul pușcaș marin care a condus un grup operativ pentru operațiuni speciale în timpul războiului împotriva așa-numitului Stat Islamic.
Citește întreaga știre aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu