Biden va semna un ordin executiv care extinde accesul la contracepție, ca răspuns împotriva limitării dreptului la avort

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele american Joe Biden va semna vineri un ordin executiv menit să protejeze și să extindă accesul la contracepție, după ce anul trecut o hotărâre a Curții Supreme de anulare a dreptului constituțional la avort a stârnit temeri în rândul femeilor.

 

Consilierul principal al lui Biden, Jen Klein, le-a spus reporterilor că ordinul va oferi mai multe modalități femeilor care vor acces la contracepție și va reduce costurile acestora.

Klein a spus că decizia le ordonă departamentelor federale să ia în considerare solicitarea asigurătorilor privați să ofere opțiuni de contracepție extinse în conformitate cu Legea privind îngrijirea la preț accesibil, cum ar fi acoperirea mai multor produse și eficientizarea procesului de obținere a îngrijirii.

Ordinul lui Biden vine în timp ce susținătorii drepturilor reproductive spun că barierele în creștere lasă milioane de femei fără acces ușor la contracepție.

Accesul la contraceptive a fost în atenția publică de când Curtea Supremă a Statelor Unite, la data 24 iunie a anului trecut, a anulat hotărârea Roe v. Wade din 1973.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris sunt așteptați să facă remarci vineri, când se va marca un an de la decizia de referință, a spus Klein.

„Această acțiune se va baza pe progresele deja înregistrate în temeiul Legii privind îngrijirea la prețuri accesibile prin reducerea în continuare a barierelor cu care se confruntă femeile în accesarea contracepției prescrise de furnizorul lor”, se arată într-o fișă informativă a Casei Albe din ordin.

În timp ce Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile, realizată în timpul fostului președinte democrat Barack Obama, necesită acoperirea contracepției, planurile de sănătate oferite de anumiți angajatori religioși ocolesc acest aspect.

Ordinul lui Biden va îndruma, de asemenea, guvernul să ia în considerare modalități de a scuti contraceptivele de prescripția medicală, se arată în fișa informativă. Aceasta ar putea include convocarea farmaciilor, angajatorilor și asigurătorilor pentru a explora soluții.

Îmbunătățirea accesului la serviciile și consumabilele de planificare familială pentru persoanele acoperite de programele guvernamentale Medicaid și Medicare este un alt obiectiv al ordinului.

Camera Reprezentanților a Statelor Unite, în iulie anul trecut, când era încă controlată de democrați, a adoptat un proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepție, care a fost blocat în Senat de republicani.

Doi senatori americani au introdus săptămâna trecută un nou proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepție. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să fie adoptat atât în Senatul controlat de democrați, cât și în Camera controlată de republicani.

Principalele grupuri pentru drepturile reproductive - EMILY, NARAL Pro-Choice America și Planned Parenthood Action Fund - și-au anunțat vineri susținerea democraților Biden și Harris pentru realegerea în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel