Biden, vizită-fulger la Berlin într-un moment crucial pentru Ucraina

 FOTO: Facebook @Joe Biden
FOTO: Facebook @Joe Biden

Președintele SUA Joe Biden va ajunge la Berlin, într-o vizită fulger, iar printre întâlnirile programate se numără cele cu cancelarul german, dar și cu președintele Franței.

Citește și: Zelenski prezintă ”planul de victorie” al Ucrainei, pe care Moscova îl numește o escaladare

Joe Biden, președintele SUA, face o călătorie-fulger de o zi, la Berlin, în plină campanie electorală americană, iar acest  lucru subliniază importanța legăturii cu un fidel aliat european, pe care președintele în exercițiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.

Alegerile prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite ar putea constitui un punct de cotitură în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump care îi face pe unii să se teamă de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului.

Ucraina va fi în centrul discuțiilor dintre Joe Biden și responsabilii germani într-un moment în care bombardamentele rusești împotriva infrastructurii sale esențiale sunt în creștere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est.

Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă.

Călătoria are loc în momentul în care președintele Biden a anunțat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuții telefonice cu președintele Volodimir Zelenski.

În urmă cu o săptămână, democratul și-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton. Cu toate acestea, nu se punea problema de a renunța la această vizită de rămas bun, chiar dacă președintele a redus-o la o singură zi.

Întâlnirea dintre Biden și Scholz, ”consolidarea legăturilor strânse”

Pentru Casa Albă, întâlnirea separată dintre președintele american și Olaf Scholz va permite ”consolidarea legăturilor strânse” dintre cele două țări și ”coordonarea asupra priorităților geopolitice, în special apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și evenimentele din Orientul Mijlociu”.

Joe Biden va transmite, fără îndoială, ”un mesaj europenilor despre importanța ca aceștia să se pregătească să-și asume mai multe responsabilități în ajutorul lor pentru Ucraina”, consideră politologa germană și expertă în relații internaționale Daniela Schwarzer, de la Fundația Bertelsmann.

După mai bine de doi ani și jumătate de război, se profilează o slăbire a ajutorului occidental, pe fondul izbucnirii unui alt conflict major, în Orientul Mijlociu, după atacul mortal al Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie 2023.

Opinia publică este, de asemenea, obosită, după cum au arătat recent scorurile istorice la trei alegeri de land obținute de partidul de extremă dreapta german AfD și un nou partid de extremă stângă, care cer încetarea livrărilor de arme către Kiev.

Germania este al doilea mare donator de ajutor pentru Ucraina, Statele Unite fiind primul. Dar și-a redus la jumătate, până la patru miliarde de euro, pachetul bugetar pentru ajutorul Ucrainei în 2025.

Olaf Scholz a mai cerut miercuri să ”facă totul” pentru a preveni continuarea conflictului, inclusiv discutând cu Vladimir Putin, în consultare cu Ucraina și ceilalți aliați ai acestei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel