Operatorii de telefonie mobilă stochează, în prezent, datele, pentru șase luni. În România, sunt 12 milioane de SIM-uri PrePay active. Zeci de mii nu sunt folosite pe teritoriul țării, alte câteva mii sunt folosite în lumea arabă. Modul de comercializare, critic. În 2014, un sfert din calculatoarele din România au fost ținta atacurilor cibernetice sau au fost tranzitate pentru a fi folosite pentru atac cibernetic. 78 de milioane de alerte au fost în țara noastră, anul trecut. 11.000 de domenii .ro, compromise. Sunt doar o parte din datele care argumentează pachetul de legi "Big Brother".
Prima lege din pachetul "Big Brother": Stocarea datelor
"E o discuție. Vorbim de trei legi: stocarea datelor, cartele prepay, securitate cibernetică. Pe stocarea datelor, cred că în perioada imediat următoare, împreună cu Președinția și cu societatea civilă, vom putea să venim cu un proiect pe care să-l dezbatem în Parlament. În principiu, acest proiect arată de tipul următor: în acest moment operatorii stochează date din punct de vedere comercial. Ca să vă dau un exemplu, unul din marii operatori de telefonie mobilă stochează, în acest moment stochează date, pentru șase luni. În momentul în care ați semnat un contract ca utilizator, aveți anumite clauze prin care puteți să cereți desfășurător, despre asta discutăm, stochează aceste date ca să respecte date din contractul pe care dumneavoastră l-ați semnat cu compania respectivă. Vom veni cu o lege care să permită accesul și stocarea acestor date și accesul instituțiilor statului, conform legii, și deciziilor CCR, la aceste date, care sunt deja stocate, pentru interes comercial. Trebuie să fim foarte atenți la această balanță, am văzut că au existat trei decizii ale CCR prin care s-au întors toate cele trei propuneri care fac pachetul de legi Big Brother. Trebuie să fim foarte atenți să menținem această balanță: dreptul cetățeanului la securitate e tot un drept și dreptul absolut normal drepturile și libertățile cetățeanului, astfel încât drepturile la securitate să nu fie mai important și să încalce drepturile fundamentale ale omului și libertățile, dar, totodată, statul e obligat să asigure dreptul la securitate", a precizat ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Mihai Grindeanu, la DCNEWS LIVE.
Cartele prepay cu buletinul
"În România există 12 milioane de SIM-uri PrePay active. Sunt zeci de mii de SIM-uri care nu sunt folosite pe teritoriul României. Sunt mii de SIM-uri care sunt folosite în lumea arabă. Să stiți că mi se pare un pic prea mare scandalul din presă pentru faptul că se vrea o reglementare în ceea ce înseamnă vânzarea cartelelor PrePay. Nu mi se pare că se încalcă drepturile și libertățile, în schimb reglementarea acestui domeniu ar putea avea un impact economic asupra operatorilor. În acest moment, modul în care se comercializează aceste cartele este unul critic. Reglementarea s-ar putea să aibă un impact economic asupra acestor operatori. Am avut discuții cu cei trei mari. În mod direct, ei spun că sunt de acord. Altfel nu găsesc o explicație la rezistența manifestată", a spus ministrul.
Securitate cibernetică
"Există un grup de lucru care funcționează la nivelul ministerului și, mai nou, eu sunt bucuros, s-a activat un grup de lucru la nivelul Președinției. E cea mai dificilă lege în a pune-o în acord cu decizia CCR. Nu am ajuns la o formă pe care să o putem supune opiniei publice. 11-12-13 mai, România va organiza un summit pe securitate cibernetică împreună cu SUA, va fi prezent și secretarul de stat pe comerț și au fost invitate încă 17 țări, la cel mai înalt nivel, suntem țară organizatoare, e un summit la care nu vor veni doar țările UE sau NATO, ci inclusiv țări ca Moldova, Ucraina, Serbia. Doresc ca și țintă ca ceea ce scrie pe hârtie să se întâmple și faptic. Lucrul ăsta va începe cu inaugurarea unui centru de inovare, cu fonduri americane. Securitatea cibernetică a însemnat în 2014: peste 78 de milioane de alerte, în domeniul cibernetic, în România, 2,4 milioane de IP-uri au fost implicate în aceste incidente, aproape un sfert din totalul pe care le are România, fie că au fost direct atacate, fie au fost folosite ca tranzit pentru atacul cibernetic în altă parte. Atacul cibernetic poate să însemne extragere de informații, spionaj, în aceste zile nu se mai desfășoară cum era pe vremuri, îți accesează printr-un atac cibernetic toate datele pe care le ai în calculator. Aproape 11.000 de domenii .ro au fost comprimise în anul 2014. E nevoie de această lege, dar e nevoie de această lege să fie pusă în concordanță cu decizia CCR, este extrem de important să păstrăm balanța necesară între nevoia de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor", a precizat ministrul Sorin Mihai Grindeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu