Tot mai multe companii Big Tech precum Meta și Microsoft pariază pe Inteligența Artificială (AI).
Erau vremuri când programatorii erau considerați de neatins în lumea afacerilor. Se pare că vremurile se schimbă rapid. Companiile Big Tech precum Meta, Microsoft, Salesforce și altele au tăiat recent zeci de mii de locuri de muncă, iar mulți nu au ratat să observe coincidența cu apariția inteligenței artificiale (AI).
Altfel spus alegerea companiilor Big Tech de a concedia și de a trimite acasă toți acești oameni este mai mult rezultatul unei crize contingente sau al unei planificări strategice?
Potrivit Statista, estimarea este înfiorătoare: de la începutul anului 2022 în sectorul tehnologiei au fost disponibilizați peste 280.000 de lucrători. La aceasta se adaugă o scădere cu 50% a ofertelor de locuri de muncă disponibile pentru dezvoltatorii de software, comparativ cu anul precedent. Dar ce legătură are AI cu toate acestea?
Descriere: Numărul de lucrători disponilizați începând cu ianuarie 2022. Sursa: Statista
Potrivit unei note a analiștilor Morgan Stanley conduși de Brian Nowak, AI devine un factor major de productivitate în sectorul tehnologiei. Instrumente precum GitHub Copilot de la Microsoft pot crește productivitatea inginerilor cu 55%, în timp ce alte software-uri bazate pe inteligență artificială reduc nevoia de echipe mari de vânzări, scrie Futuro.
Companiile Big Tech nu doar se micșorează: ele reduc cu bună știință locuri de muncă și pentru a se concentra pe automatizare. Potrivit lui Urs Hölzle, șeful departamentului de inginerie la Google, compania îl va folosi AI pentru a găsi modalități ”mai eficiente” de a lucra.
Meta, la rândul ei, a impus înghețarea angajărilor în ultimele șase luni. Șefa de finanțe a companiei, Susan Li, repetă mantra șefului ei Mark Zuckerberg: Acesta este ”anul eficienței”. Ceea ce în acest moment sună ca ”putem face aceleași lucruri, sau chiar mai multe, plătind mai puțini oameni”.
Înseamnă că, deși AI poate duce la creșterea eficienței și a productivității, reduce și nevoia de noi angajați. Primul ”ax” al concedierilor în companiile Big Tech a vizat introducerea datelor, traducătorii și asistența clienților: un masacru ”sincronizat” care suna deja ca o simplificare dorită, și nu o necesitate.
Acum suntem deja în stadiul în care programatorii, cândva considerați unici, se pot găsi în fața unei noi realități.
Cu siguranță AI nu va elimina complet nevoia de lucrători umani în sectorul tehnologiei, dar va încetini sau chiar va opri cu totul angajările. Cu alte cuvinte: locurile de muncă tăiate de acest val de disponibilizări probabil nu vor mai reveni niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News