Bihor: Artă grotescă la Muzeul Ţării Crişurilor, din Colecţia internaţională a Uniunii Kapos Art, Ungaria

Muzeul Ţării Crişurilor a vernisat joi seară o expoziţie cu lucrări din colecţia internaţională de artă grotescă a Uniunii Kapos Art, din oraşul Kaposvár, Ungaria, unică în spaţiul european.

Publicitate

'Această expoziţie, care depăşeşte viziunea noastră de până acum, demonstrează faptul că nu suntem tributari clişeelor care aduc în atenţia noastră doar frumosul de dragul frumosului. Sunt teme contemporane, pe care le trăim, un punct de vedere pe care vrem să-l acceptăm. Orice artist care îşi asumă această dimensiune a grotescului nu poate decât să supraliciteze subiectul pe care îl reprezintă', a spus, în deschidere, directorul MTC, criticul de artă Aurel Chiriac. Chiriac a precizat că lucrările se înscriu în tiparul artei groteşti, amintind definiţia acestui adjectiv: 'care este de un comic excesiv prin aspectul caricatural, neobişnuit de caraghios, ridicol, burlesc, bizar'.

Expoziţia prezentată pe simeze constituie doar o selecţie de 76 de lucrări, din colecţia itinerantă a uniunii, care cuprinde peste 200 de lucrări de pictură, grafică unică sau multiplă, grafică PC, plastică mică, lucrări din textile sau din alte materiale, realizate şi donate de artişti plastici din Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Rusia, Italia, Olanda. Lucrările sunt foarte diverse şi surprinzătoare, cu un umor greu de stăpânit: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie. Exponatele sunt semnate de 63 de artişti plastici, alături de care au fost invitaţi şi doi artişti orădeni, Aurel Roşu şi Ovidiu Pascu.

Preşedintele Uniunii Kapos Art, Vörös András, şi-a exprimat mulţumirea şi recunoştinţa de a fi găzduiţi în MTC, într-o colaborare îndelungată, de prietenie, ce a început în anul 2004. El a declarat că este o expoziţie unică la nivel european, din câte ştie, una de mai mici dimensiuni existând doar în Bulgaria. Discursul criticului de artă Aurel Chiriac s-a intitulat 'O lume care îşi exersează Apocalipsa', o lume care îşi trăieşte Apocalipsa fragmentar, pentru a o face suportabilă. 'În asta stă puterea pieselor alese - grupate, ele sunt o descriere exactă a acestui început de secol, un început care seamănă tot mai mult cu un sfârşit. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr', a precizat Chiriac. Potrivit acestuia, cea mai pregnantă trăsătură a exponatelor este diformitatea chipului, a corpului uman, alături însă şi de artişti preocupaţi de grotescul lucrurilor, de grotescul nonumanului.

'Referirile la om şi la lumea lui nu-i ocolesc însă nici pe aceştia, punând oarecum în suspensie întrebarea: există ceva mai grotesc decât fiinţa umană? Până la capăt, aceasta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit - există ceva mai inuman decât fiinţa umană? Ne exersăm Apocalipsa pentru că e inevitabilă sau pentru că pavăm zilnic, prin grotescul nostru, drumul spre Iad?', a spus, în concluzie, Aurel Chiriac. La vernisaj au participat alături de Vörös András curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, şi câţiva artişti ungari. Momentele muzicale au fost oferite la violă de muzicianul orădean Thurzó Sándor József. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 2 septembrie. Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART s-a înfiinţat la Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă, organizată de la acea dată din trei în trei ani.

Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, uniunea Kapos ART a înfiinţat o Colecţie Internaţională de Artă Grotescă, expusă în diverse oraşe din Ungaria şi Slovacia. Organizatori sunt Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora - Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel