Noul preşedinte ale al Senatului Universităţii din Oradea este matematicianul Vasile Aurel Căuş. Potrivit unuia dintre candidaţi, avocatul Ştefan Herchi, senatorii Universităţii din Oradea l-au ales, luni, din primul tur, pe Vasile Aurel Căuş ca nou preşedinte al forului, cu 31 de voturi.
'A ieşit din primul tur, cu jumătate plus unu cât cere statutul şi carta. Au fost 31 de voturi pentru el, în timp ce fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, a obţinut 16 voturi, iar eu, doar 12. Aşadar noul preşedinte a fost ales cu majoritate de voturi din primul tur', a declarat marţi, pentru AGERPRES, avocatul Herchi. În şedinţa Senatului de luni şi-au depus demisiile vicepreşedintele forului, Cristian Grava, şi cancelarul Daniel Paşca. Noul preşedinte îşi va alege propria echipă după revenirea universitarilor din vacanţă, la toamnă.
'Suntem colegi de peste 25 de ani în cadrul universităţii. Este un coleg care până acum nu a dezamăgit şi s-a implicat în multe acţiuni ale universităţii. Are o bogată experienţă ca membru în Senatul Universităţii Oradea, ceea ce îl şi recomandă pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Sper ca împreună să promovăm cât mai multe acţiuni care să menţină trendul pozitiv în evoluţia universităţii', a declarat marţi, pentru AGERPRES, rectorul Constantin Bungău. Matematicianul Aurel Căuş a fost cancelar al Senatului în mandatul 2012-2016 şi, în prezent, este preşedintele Mensa România, organizaţia fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica şi pune în legatură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenţă. În prezent, organizaţia numără 130.000 de membri în peste 100 de ţări ale lumii. În România sunt opt organizaţii locale şi una în Republica Moldova.
Fostul preşedinte al Senatului academic, Sorin Curilă, a demisionat pe 3 iulie pe motiv de incompatibilitate în situaţia diplomei lui Eugen Popescu, directorul Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi'. În şedinţa Senatului academic din 2 iulie trebuia să se supună aprobării anularea diplomei de studii de licenţă primită la Oradea, în anul 2000, de Eugen Popescu, directorul Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Sorin Curilă le-a cerut colegilor din Senat să aprobe prin vot o adresă semnată chiar de el şi destinată rectorului, prin care afirma că se află în conflict de interese, motivând relaţiile de bună colaborare cu Nicolae Brânzea, directorul general adjunct al Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi', care, potrivit lui Eugen Popescu, ar fi generat demersurile de anulare a diplomei sale. Supărat că nu i s-a aprobat cererea, Curilă şi-a depus demisia din funcţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu