Universitatea din Oradea are cifre de şcolarizare mai mari pentru anul universitar 2019-2020 decât cele anterioare, anume 1.855 de locuri bugetate, la licenţă, 840 la master şi 23 la doctorat.
'Avem cea mai mare cifră de şcolarizare de când sunt eu rector la Universitatea din Oradea, din punct de vedere al locurilor bugetate. Anul trecut am avut 1.700 de locuri bugetate la licenţă, 800 la master şi 21 la doctorat. Luni s-au aprobat în şedinţa de Senat cifrele de şcolarizare aferente admiterii pentru anul universitar viitor. Am venit azi pentru că am aşteptat şi cifrele finale pentru românii de pretutindeni', a declarat, vineri, în conferinţă de presă, rectorul Constantin Bungău.
La licenţă, se va organiza admitere la 102 programe de licenţă pentru 1.855 de locuri, bugetate de stat, din care 85 sunt pentru românii de pretutindeni, diferenţa fiind disponibilă pentru absolvenţii de licee din Uniunea Europeană, inclusiv din România. La master, sunt 66 de programe şi 840 de locuri bugetate, 30 pentru românii de pretutindeni. Iar la doctorat sunt 23 de locuri, din care două pentru românii de pretutindeni, pentru 18 domenii de doctorat. Câteva facultăţi au primit mai multe locuri pentru admitere, faţă de anul trecut universitar.
Astfel deoarece la Informatică s-a aprobat creşterea de la 50 la 75 de locuri, cererea mare de şcolarizare este şi motivul pentru care însăşi Facultatea de ştiinţe şi-a schimbat denumirea în Facultatea de informatică şi ştiinţe. Kinetoterapia va avea 90 de locuri, comparativ cu 80, Asistenţa medicală generală va avea 75 de locuri, de la 50 şi Fizica medicală va avea 50 de locuri, în loc de 40. 'Avem mai multe locuri aprobate datorită faptului că noi suntem o universitate care, în primul rând, ocupăm toate locurile bugetate alocate şi pe lângă acestea, avem peste 50%, la cu taxe.
Sunt universităţi din România care nu acoperă toate locurile. Pentru că menţinem şi avem în portofoliu programe de studii care fac parte din priorităţile de dezvoltare ale României şi la are de anul trecut se alocă locuri suplimentare. Influenţează desigur şi gradul de încredere ridicat acordat de ARACIS, a explicat rectorul. Universitatea organizează şapte programe de studii licenţă în limba engleză: medicină, afaceri internaţionale, geografia turismului, relaţii internaţionale şi studii europene, kinetoterapie şi motricitate specială, fizică medicală şi administrarea afacerilor. Programele de master în limba engleză sunt tot în număr de şapte, acelaşi domenii enumerate mai sus. Locurile cu taxă scoase la concurs sunt disponibile în număr de 5.782, la licenţă. 'Vreau să vă spun că, din acest punct de vedere, ne plasăm în primele trei universităţi din România, ca şi capacitate şcolară totală, conform unor analize făcute de ARACIS', a precizat Bungău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News