Cele mai bune afaceri pro-biodiversitate din Parcul Natural Apuseni vor fi premiate, vineri, la Vârtop, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, de către RNP Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni (APN Apuseni), într-un proiect european finanţat din FEDR prin Programul Transnaţional Dunărea.
Managerul de proiect, Anghel Draşovean, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că Parcul Natural Apuseni este singurul din ţară inclus într-un proiect european în care sunt implicaţi 16 parteneri din nouă ţări, proiect menit să informeze şi să evidenţieze activităţile pro-diversitate din arii protejate. 'Proiectul vizează şapte arii protejate carstice - zone pilot, din şapte ţări diferite, România fiind reprezentată de Parcul Natural Apuseni.
La Gala afacerilor pro-biodiversitate vor fi premiate primele trei din cele 21 de afaceri selectate în urma concursului desfăşurat în perioada aprilie-mai. La concurs s-au înscris mai multe pensiuni, firme care se ocupă cu colectarea de fructe de pădure, ciuperci şi plante medicinale, o companie care construieşte căsuţe din lemn pentru biodiversitate (pentru păsări, insecte sau fluturi), câţiva ghizi şi tour-operatori care propun activităţi în aria protejată, un crescător de animale şi producător de produse lactate care integrează cele două activităţi dând posibilitatea turiştilor să observe cum se desfăşoară munca în fermă', a precizat Anghel Draşovean.
Scopul concursului a fost identificarea unor întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea sau folosesc resurse din zona Parcului Natural Apuseni, care generează un beneficiu financiar şi, în acelaşi timp, determină o contribuţie pozitivă la conservarea biodiversităţii. Amfitrion şi moderator al Galei afacerilor pro-diversitate va fi interpretul Nicolae Furdui Iancu, în calitate de ambasador cultural al Parcului Natural Apuseni. Câştigătorii vor primi premii simbolice, având acordul să folosească sigla parcului, urmând să fie invitaţi la evenimentul final de încheiere a proiectului, pe 17-19 iunie, în Slovenia (liderul de proiect).
RNP Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni RA implementează, în perioada ianuarie 2017 - iunie 2019, proiectul 'Serviciile ecosistemice ale ariilor protejate carstice - forţă motrice a dezvoltării durabile locale', acronim ECO KARST, împreună cu partenerii săi. Valoarea totală a proiectului este de 2,2 milioane de euro, din care 136.000 de euro au fost alocaţi Parcului Natural Apuseni. Scopul principal al acestuia este să contribuie la protejarea şi dezvoltarea durabilă a bio-regiunilor cu carst din bazinul Dunării, pe baza valorificării serviciilor ecosistemice ale acestora. În cadrul galei din satul de vacanţă Vârtop vor fi prezentate rezultatele finale obţinute de APN Apuseni în acest proiect - cartarea ecosistemelor şi a serviciilor ecosistemice, şedinţe cu experţi, întâlniri regionale etc, precum şi modul în care vor continua să sprijine crearea şi dezvoltarea de afaceri pro-biodiversitate în ariile naturale protejate. Parcul Natural Apuseni este arie naturală protejată de interes naţional, ce se întinde pe teritoriul administrativ al trei judeţe, Bihor, Alba şi Cluj, fiind cuprinse integral 53 de localităţi şi trei sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News