Expoziţia itinerantă "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944" a fost vernisată vineri, la Muzeul Oraşului Oradea, din Cetate, urmând să rămână aici până în 30 martie 2020, scrie Agerpres.
"Oarecum, această expoziţie este inedită pentru publicul larg, pentru că foarte puţini erau conştienţi de această relaţie deosebită care a existat între Grigore Antipa şi Familia Regală a României. Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti există în actuala clădire de pe şoseaua Kiseleff nr.1 prin strădania Regelui Carol I, care l-a sprijinit pe Antipa pe toată durata carierei sale. El este cel care i-a facilitat lui Antipa accesul la crucişătorul Elisabeta, nava cu care savantul român a realizat prima expediţie în jurul Mării Negre. Este cel care l-a numit director al Muzeului de istorie naturală. Şi îi plăcea foarte mult să spună că este cel mai mare muzeu de istorie naturală din Orientul Europei. L-a vizitat de foarte multe ori. Carol I şi apoi Regele Ferdinand şi Regele Carol al II-lea au avut foarte mare încredere în savantul român, l-au numit ani îndelungaţi director al Pescăriilor Statului, a avut activitate de diplomat, a fost un apropiat al Casei Regale, un bun prieten al Reginei Maria", a declarat, pentru AGERPRES, curatorul acestei expoziţii, Oana Paula Popa.
Expoziţia cuprinde aproape 50 de fotografii originale din colecţia doctorului Antipa, surprinse în diverse evenimente, scanate şi mărite pe panouri, obiecte şi documente din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Naţional Cotroceni şi Muzeului Municipiului Bucureşti, precum şi din colecţia privată Daniel Obreja.
"Domnul Obreja ne-a pus la dispoziţie parte din decoraţiile care întregeau brevetele primite de Antipa de la cei patru regi ai României. A primit nouă brevete, a fost decorat de toţi regii României, ultima decoraţie fiind de la Regele Mihai. Toate aceste brevete, în original, pot fi văzute în cadrul expoziţiei", a precizat Oana Popa.
Expoziţia se află sub înaltul patronaj al Casei Regale şi chiar Muzeul Antipa, prin intermediul acestei expoziţii, a obţinut, în 2017, înaltul patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
Antipa a călătorit an de an cu Familia Regală în Delta Dunării, iar Regina Maria l-a descris cu plăcere în Memoriile sale: "Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. Îşi făcuse studiile în Germania şi vorbea nemţeşte cu acceaşi uşurinţă ca şi limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei".
În 24 mai 1933, Grigore Antipa a avut o mare bucurie din partea Regelui Carol al II-lea, care a luat decizia ca din acea zi Muzeul de istorie naturală din Bucureşti să poarte numele celui l-a condus vreme de 40 de ani.
Cartea de onoare a Muzeului de Istorie Naturală "Dr. Grigore Antipa" păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă acest loc.
Expoziţia "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944" a fost vernisată, în 2017, la Muzeul Antipa, fiind constituită la împlinirea a 150 de ani de la naşterea lui Grigore Antipa. Prima oprire în itinerariul naţional a avut loc la Muzeul naţional Peleş. Expoziţia a mai fost prezentată ulterior la Muzeul Carol I din Brăila, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, din Galaţi, la Cluj-Napoca şi la Baia Mare. Vor urma Timişoara, probabil Craiova şi ultima, potrivit organizatorilor, la Botoşani, oraşul naşterii lui Grigore Antipa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu