O expoziţie alcătuită din 100 de lucrări ale membrilor China Photo Network Online din Zhuhai a fost vernisată luni seară în Galeria "Euro Foto Art" din Oradea, în prezenţa preşedintelui asociaţiei chineze, Weilu Chen, în cadrul Festivalului Fotografiei Chineze în România, organizat de Asociaţia "Euro Foto Art" şi dedicat, în acest an, aniversării celor 70 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze şi Zilei Naţionale a Chinei, sărbătorită pe 1 octombrie.
Festivalul (1 - 29 octombrie) cuprinde, în premieră absolută în România, 15 expoziţii organizate în 14 oraşe din ţară, alcătuite din creaţiile artiştilor fotografi din China, din care o expoziţie a doi artişti fotografi din România, intitulată "Impresii din China".
În galeria orădeană sunt expuse, până pe 8 noiembrie, lucrările artiştilor fotografi Ma Kang, Weilu Chen, Wu Yi şi Zhu Qing. La vernisaj au participat preşedintele China Photo Network Online din Zhuhai, Weilu Chen, şi patru artişti fotografi din China: Dan Chen, Ruisheng Zhu, Hui Zhang şi Yanming Zhu.
O altă expoziţie din China va fi vernisată marţi, 8 octombrie, în Muzeul fotografiei, din Cetatea Oradea, organizată tot de Asociaţia Euro Foto Art. Este vorba despre expoziţia artistului fotograf Ming Yi intitulată "Împarte şi moşteneşte".
Artistul fotograf Weilu Chen a subliniat relaţiile excelente de parteneriat cu asociaţia orădeană, prin intermediul cărora artiştii chinezi au ocazia să viziteze România şi să facă România cunoscută în China, aşa cum, în reciprocitate, artişti români au ocazia să efectueze deplasări de creaţie în China.
"Vrem să mulţumim cu căldură tuturor celor care au susţinut şi încurajat aceste schimburi culturale şi au făcut posibilă prezenţa artiştilor chinezi în România. Suntem foarte recunoscători. În mod special, mulţumim lui Ştefan Toth, pentru abnegaţia şi munca sa, pe care a făcut-o din toată inima", a declarat Weilu Chen.
Criticul de artă Ramona Novicov a vorbit despre fotografiile chineze ca despre o lume familiară, ce se apropie prin căldura privirilor, prin umanitatea şi firescul chipurilor expresive, dar şi al peisajelor armonioase.
"Ce m-a impresionat cel mai mult în China au fost, în special, oamenii şi peisajul natural, pe care ei ştiu atât de bine să-l integreze în armonie. Peste tot am văzut acest respect profund, profund pentru natură şi pentru tot ce înseamnă viaţă, oricât de modestă. Un popor de oameni foarte harnici, calzi, primitori, recunoscători, care ştiu să mulţumească pentru orice şi ştiu să poarte, cu umilinţă, măreţia pe care ţi-o dă generozitatea", a spus Ramona Novicov.
Reprezentantul Instituţiei Prefectului Bihor, Eugen Antal, el însuşi artist fotograf, a transmis mesajul prefectului Ioan Mihaiu şi a citit apoi mesajul ambasadorului Republicii Populare Chineze în România, Jiang Yu.
Diplomatul a adresat "sincere felicitări şi marea recunoştinţă" pentru eforturile de organizare a acestui festival artistului Toth Ştefan, "un bun prieten al Chinei de mulţi ani", precum şi pentru "nivelul şi unicitatea fără precedent" ale acestei manifestări ample.
"Sper că, în viitor, în cele două ţări vor fi expuse şi mai multe lucrări remarcabile din China şi România, fotografia devenind o punte pentru schimburi culturale şi comunicare între popoarele din China şi România", a afirmat ambasadorul în mesajul său.
Directorul Asociaţiei Internaţionale "Euro Foto Art" din Oradea, Ştefan Toth, a precizat că, de Ziua României, va avea loc Festivalul Fotografiei Româneşti în China, în cadrul căruia vor fi vernisate şase expoziţii fotografice despre ţara noastră, cu sprijinul Institutului Cultural Român, filiala din Beijing şi al partenerilor chinezi.
Vernisajul a fost presărat cu momente muzicale oferite de artistul Thurzó Sándor József, la violă, care a interpretat, la fel ca şi în alte oraşe unde au fost deschise expoziţii chineze, mai multe lucrări din repertoriul muzicii clasice chineze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News