Instituţia Prefectului judeţul Bihor, în calitate de lider, a lansat vineri proiectul 'Safe border, safer life' ('Frontiere sigure, viaţă mai sigură') pentru care a obţinut o finanţare europeană de aproape 288.000 de euro, din Programul Interreg VA România - Ungaria.
'Instituţia Prefectului Bihor s-a implicat în iniţierea acestui proiect, fiind vorba de trei premiere: este a doua Instituţie a Prefectului din ţară ce accesează fonduri europene; este un parteneriat între Căpitănia de Poliţie a Judeţului Hajdú-Bihar, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. Originalitatea acestui proiect provine din abordarea cuprinzătoare a fenomenului migraţiei, într-un parteneriat vast, transfrontalier, ce atinge aspecte complexe.
De asemenea, proiectul creează primul punct de informare transfrontalieră privind migraţia şi organizează pentru prima dată o instruire comună România-Ungaria, pentru poliţiştii din judeţul nostru şi din Hajdú-Bihar', a declarat prefectul Ioan Mihaiu. Proiectul se derulează timp de 18 luni, în perioada decembrie 2018 - mai 2020 şi vizează crearea unui cadru de cooperare inter-instituţională transfrontalieră în zona Bihor - Hajdú-Bihar pentru un mai bun management integrat al migraţiei. Potrivit şefului ITPF Oradea, Marin Bondar, inspectoratul va achiziţiona tehnică şi aparatură modernă necesară în activitatea de control al documentelor şi de supraveghere a frontierei.
Se vor cumpăra zece cititoare fixe de documente de călătorie, 21 de camere cu termoviziune, un aparat de vedere pe timp de noapte, un laptop şi se vor organiza şase module de training, sesiuni teoretice şi practice pentru 150 de angajaţi. Suma din proiect ce revine ITPF Oradea este de 71.860 de euro. Şeful IPJ Bihor, Alin Haniş a menţionat că în acest proiect, cu cei 63.000 de euro, se va reabilita la cele mai moderne standarde poligonul de tragere cu pistolul de la Baza Dinamo, cu un nou sistem de comandă, cu instalaţii video, proiectoare, monitoare, dar şi izolare fonică, necesar pentru pregătirea tuturor structurilor de ordine şi siguranţă publică.
De asemenea, se vor edita bilingv materiale de informare, 5.000 de flyere şi 120 de afişe, se va crea un website trilingv privind migraţia şi se vor edita şi alte materiale informaţionale. În domeniul cercetării se va realiza un amplu studiu privind migraţia şi se va înfiinţa un infopoint găzduit într-o sală a Prefecturii. Partenerii ungari, reprezentaţi de o delegaţie condusă de adjunctul şefului Căpităniei de Poliţie a Judeţului Hajdú-Bihar, Lingvay Csaba, îşi vor înfiinţa un centru de conferinţe în oraşul Debreţin. Managerul de proiect, subprefectul Ion Iulius Delorean, a subliniat că acest proiect comun nu era posibil dacă nu exista excelenta colaborare, de mai bine de zece ani, dintre structurile de poliţie şi de frontieră din cele două judeţe vecine peste graniţa româno-ungară. 'Din clipa în care am avut ideea de ca Instituţia Prefectului să aplice pentru obţinerea finanţării, am lărgit această echipă cu cei de la Poliţia de frontieră, cu Poliţia bihoreană şi cu Căpitănia din Hajdu Bihar. Pe axa pe care am accesat finanţare, fără dânşii nu am fi putut să o obţinem', a precizat Delorean. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg VA România - Ungaria, pe Axa Prioritară 6 - 'Promovarea cooperării transfrontaliere între cetăţeni şi instituţii', Prioritatea de Investiţii 11 b - 'Consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice şi a părţilor interesate şi o administraţie publică eficientă, prin promovarea cooperării juridice şi administrative şi a cooperării între cetăţeni şi instituţii'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News