O conductă de ţiţei de la Schela Suplacu de Barcău a Petrom s-a spart, iar o cantitate de ţiţei s-a scurs ajungând într-un canal colector care se varsă în râul Barcău, autorităţile din Bihor şi echipele de intervenţie ale companiei luând măsuri pentru decontaminarea zonei.
O conductă a Petrom de la Schela Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, s-a spart, în noaptea de luni spre marţi, pentru a doua oară în decurs de trei zile, iar cantităţile de ţiţei scurse au ajuns într-un canal colector care se varsă în râul Barcău, scrie Mediafax.
Potrivit şefului Direcţiei Ape Crişuri, Pasztor Sandor, care s-a aflat încă din cursul nopţii la locul incidentului, împreună cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu Bihor şi cei ai Gărzii de Mediu, evenimentul s-a petrecut la circa 200 de metri de râul Barcău.
"Avaria s-a produs la o conductă supraterană care se află lângă un canal colector. A fost fisurată sâmbătă, s-a remediat avaria, însă, în noaptea de luni spre marţi, conducta s-a spart din nou şi exista pericolul ca ţiţeiul să se verse în apă. Din fericire, doar o cantitate neînsemnată s-a scurs, s-a intervenit la timp. Norocul este că nu a plouat. Oricum, am dispus ca, în cazul unor precipitaţii abundente, să se închidă barajul de pe Barcău din Suplacu de Barcău. Putem avea creşteri de debit, se poate crea o viitură care să inunde terenurile de acolo, iar poluarea să se întindă. Nu putem risca", a declarat, marţi, directorul Direcţiei Ape Crişuri.
Acţiunea de decontaminare a zonei este coordonată de reprezentanţii autorităţilor de mediu şi supravegheată de prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea, care s-a aflat, marţi, la locul incidentului, pentru a evalua situaţia.
"S-a dispus imediat izolarea zonei şi evacuarea de urgenţă a combustibilului, dar şi a solului contaminat", a declarat prefectul de Bihor.
Pentru a evita poluarea râului, echipele de intervenţie ale Petrom au ridicat 15 baraje, inclusiv pe malul Barcăului, au săpat mai multe canale de colectare şi au împrăştiat pe terenul din jurul conductei material absorbant.
"S-a lucrat toată noaptea şi se acţionează şi în prezent, pentru a evita un eventual accident ecologic. Ţiţeiul scurs în conducte a fost vidanjat, iar solul contaminat este în prezent excavat pentru a fi transportat spre decontaminare", a explicat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, aflat şi el la locul incidentului.
Potrivit şefului APM, incidentul s-a produs din cauza uzurii conductei.
"Conducta este foarte veche şi corodată, am şi cerut să se verifice care este termenul de exploatare stipulat în autorizaţia de mediu. A cedat din cauza temperaturilor mari din ultima perioadă. Am dispus acum să înlocuiască toate conductele uzate, dar şi să defrişeze toate zonele vulnerabile, pentru ca echipele de intervenţie să aibă acces mai uşor în asemenea cazuri. În zonă vegetaţia este atât de deasă încât nici nu s-a putut găsi în prima fază sursa poluării şi nici nu se cunoaşte, exact, cantitatea de ţiţei care s-a deversat", a spus Dăescu.
Directorul APM Bihor intenţionează să solicite comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, dar şi reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", începerea unor anchete şi sancţionarea vinovaţilor.
"Oficialii de la Schela Petrom Suplac trebuiau să ia măsuri pentru ca astfel de accidente să nu se întâmple. Trebuie sancţionaţi pentru ce s-a întâmplat. Voi sesiza şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, să impună măsuri de conformare. Din cauza vegetaţiei care a crescut necontrolat şi care acum e îmbibată cu combustibil, un incendiu ar provoca un dezastru ecologic acolo", a spus Dăescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News