În judeţul Bihor sunt în derulare peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară finanţate de Guvern şi noul an şcolar va debuta în condiţii bune, a declarat miercuri inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas.
"Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în ce priveşte infrastructura şcolară, din ultimii ani. Cred că toate UAT-urile care au depus un proiect care vizează o şcoală sau grădiniţă au obţinut finanţare PNDL. La nivel judeţean, avem peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară aprobate prin PNDL. O parte dintre ele sunt finalizate, o parte sunt în derulare, cu termen de finalizare acest an sau cel târziu anul viitor", a declarat, în conferinţă de presă, Novac Iuhas.
Potrivit acestuia, activitatea didactică în judeţ se derulează în 879 de corpuri de clădire.
În ce priveşte securitatea la incendii, din totalul acestor clădiri, 89 nu deţin autorizaţie de la ISU, un procent de 10%, cu ceva mai bine faţă de anul trecut.
"În fiecare an am avut o creştere, pe care ne-am fi dorit-o mult mai mare. Dar esenţial e că suntem pe un trend ascendent. Din cele 89 de clădiri care nu deţin avizul ISU, pentru 45 de clădiri au fost depuse documentaţiile pentru obţinerea avizului ISU. Alte 686 nu necesită autorizaţii, 104 au autorizaţie", a precizat şeful ISJ Bihor.
Din punct de vedere al autorizărilor sanitare, 827 de clădiri au această autorizaţie, 52 de clădiri nu au (un procent de 6%), dar se vede şi aici o creştere faţă de anul trecut. Din cele 52 de clădiri care nu au avizul sanitar, 26 dintre ele au lucrări în derulare, majoritatea pe PNDL, dar şi de la bugetul local vreo cinci sau alte surse, inclusiv prin HG 363/2019 privind toaletele în curte.
Pentru judeţul Bihor, pe această hotărâre sunt în lucru 11 obiective, ce vor fi finalizate pentru începutul anului şcolar, dintr-un total de 45 care mai deţin toalete în curte.
"E de precizat faptul că acele clădiri care mai au toalete în curte sunt în structuri ale unităţilor administrativ-teritoriale. Acolo unde nu avem reţea de apă-canal, în satele răsfirate ale unor comune, niciodată nu vom obţine avizele nici cele sanitare, nici ale ISU. Asta nu înseamnă că actul educativ are de suferit. Ne-am asigurat, prin conducerea unităţilor de învăţământ unde întâmpinăm astfel de dificultăţi, să fie îndeplinite condiţii minimale: dozatoare de apă, rezervoare etc.", a menţionat Alin Novac Iuhas.
Şeful IŞJ Bihor a mai declarat au fost verificate toate cele 162 de microbuze şcolare din judeţ şi toate au avize tehnice. De asemenea, aproape toţi elevii bihoreni vor avea luni manualele pe bănci, cu excepţia câtorva clase cu predare în limbi minoritare (slovacă şi germană).
Potrivit lui Novac Iuhas, posturile didactice din judeţ sunt acoperite în proporţie mare, în această săptămână urmând să se deruleze ultimele şedinţe de repartiţie pentru posturile rămase neocupate.
"Mai avem câteva probleme în mediul rural, la clase de minorităţi, nu mă refer doar la clase cu predare în limba maghiară, ci şi slovacă şi chiar germană. Vom apela la pensionari, acolo unde se impune, iar dacă nu, la necalificaţi, ceea ce înseamnă absolvenţi de studii superioare, dar fără studii corespunzătoare postului. Pot concluziona că debutul de an şcolar în judeţul Bihor va avea loc în condiţii bune", a declarat şeful IŞJ Bihor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu