Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a declarat, luni, că municipalitatea pregăteşte un pachet de proiecte pentru anul 2020 privind "extinderea prosperităţii în Zona Metropolitană Oradea", accesând fonduri europene pe o axă de finanţare nouă, specială.
"Pentru următorul exerciţiu de finanţări europene se află într-o fază avansată pregătirea înţelegerii dintre România şi Comisia Europeană, pe Programul Operaţional Regional. Conform acestor discuţii, la care am participat în calitate de reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, Regio şi cei ai Autorităţii de Management şi ai Ministerului Fondurilor Europene, pe perioada următoare, în afară de finanţările pe mobilitate, pe schimbări climatice, cercetare şi transfer tehnologic, având alocate bugete importante, o linie de finanţare deosebită va fi cea privind legăturile mai bune între capitala de judeţ şi zona metropolitană. Va fi o axă de finanţare nouă", a declarat, în conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan, preşedinte executiv al AMR, scrie Agerpres.
Prin urmare, a precizat acesta, pentru Oradea, pregătirea unor proiecte de acest tip, pentru legături mai bune între Oradea şi Zona Metropolitană Oradea (ZMO) este vitală anul viitor.
Edilul a subliniat buna colaborare cu primăriile implicate în arealul zonei metropolitane, respectiv primăria din Biharia pentru că au acceptat să lucreze împreună la centura comunei, care va facilita accesul în Oradea din zona de nord a judeţului, cu Primăria Sîntandrei, care lucrează la proiectul pentru centura comunei, pe relaţia de vest şi de asemenea, cu primăria din Oşorhei şi cu cea din Paleu, care au proiecte ce ar uşura conectarea cu satele din jur.
"În afară de comuna Sânmartin, cu toate celelalte comune am lucrat bine. Cred că vom avea un pachet de proiecte pregătite la finalul anului viitor, când începe perioada de finanţare nouă în aşa fel încât să avem 30-40 de milioane de euro, proiecte, ca să putem de fapt exporta prosperitatea din oraş în zona metropolitană. Prosperitate înseamnă acces la locurile de muncă din Oradea, majoritatea fiind concentrate în municipiu, acces la spitalele din Oradea, accces la universitate, o capacitate de a locui în zona rurală, liniştită, pentru a nu se depopula zona metropolitană. Practic, să extindem într-o zonă urbană funcţională toată dezvoltarea oraşului Oradea", a subliniat primarul.
Zona Metropolitană Oradea (ZMO) este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară ce cuprinde în prezent 12 unităţi administrativ-teritoriale, fiind alcătuită din asocierea municipiului Oradea cu 11 comune localizate în aria de proximitate, suprafaţa totală a celor 12 localităţi fiind de 700 de kilometri pătraţi. ZMO a fost creată, în data de 9 mai 2005, prin asocierea a nouă localităţi care se situează la graniţa de vest a României, fiind prima asociaţie de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu