Bihor: Universitatea din Oradea a cazat 1.435 de studenţi, din cele aproape 1.800 de solicitări

Publicitate

Din cele 1.748 de solicitări de cazare în căminele studenţeşti orădene, 957 de locuri au fost aprobate de comisia de cazare a Universităţii din Oradea, care are o capacitate a căminelor studenţeşti de 1.435 de locuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Univeristăţii Oradea, Claudia Ignat, din totalul celor 1.435 de locuri s-au scăzut mai multe categorii prioritare, respectiv studenţii senatori, cei care fac parte din comisia de cazare şi alte comisii ale Universităţii din Oradea, cei care fac parte din comitetele de administrare a căminelor, studenţii doctoranzi, studenţii sportivi ai CSU Universitatea din Oradea şi ASFCUO Universitatea din Oradea, studenţii Erasmus, respectiv studenţii bursieri ai statului român - anul I şi anii superiori.

Capacitatea de cazare în căminele Universităţii din Oradea este de 1.435 de locuri. Acestea sunt asigurate în patru cămine studenţeşti, amenajate la nivelul cerinţelor actuale: Căminul 1 - 468 locuri, C2 cu 466 locuri, C3- 300 locuri şi C4 (cămin nou), 201 locuri din cele 402 în lucru. Plus un cămin închiriat de la Primăria Oradea, cu 300 de locuri.

"Pentru anul următor universitar au solicitat locuri în căminele Universităţii din Oradea 752 de băieţi şi 996 de fete, un total de 1748 de locuri. Comisia de cazare pe Universitate a repartizat 415 locuri de cazare la băieţi şi 539 de locuri de cazare la fete, însumând 957 de locuri", a precizat Ignat.

Cele 957 de locuri au fost repartizate facultăţilor de comisia de cazare a Universităţii din Oradea.

Prorectorul Universităţii Oradea, Ligia Burtă a declarat luni, pentru AGERPRES, că Primăria Oradea derulează un proiect de construire a cel puţin două cămine pentru studenţi, care vor fi finalizate anul viitor.

"Ne bucură foarte mult implicarea autorităţii locale care au ajuns în faza procedurii de licitaţie pentru cămine. Dacă totul va merge bine, la anul vom avea mult mai multe locuri de oferit. Numărul cererilor se schimbă de la an la an, nu putem spune că vom acoperi sută la sută, dar asta ne dorim", a spus Ligia Burtă.

Preţurile de cazare sunt cuprinse între 80 şi 270 de lei, în funcţie de cămin şi de numărul de locuri din cameră. Două cămine proprii sunt situate în campus cu o capacitate de cazare de 934 de locuri. Camerele sunt de 4-5 locuri, iar tariful este de 80 lei/lună pentru studentul bugetat şi 130 de lei/lună în cazul studentului cu taxă, dar există şi camere cu 3 locuri, la un tarif de 100 de lei/lună (studentul bugetat) şi 150 de lei/lună pentru studentul cu taxă.

Un cămin nou situat în campus, C4, dar aflat în fază de finalizare, va oferi 402 locuri. Doar o aripă a acestei clădiri, totalizând 201 locuri, găzduieşte în prezent băieţi şi fete. Toate camerele au o capacitate de 3 locuri, tarifele fiind de 130 lei/ lună / persoană (student bugetat), 180 lei/ lună / persoană (student cu taxă), 30 lei / zi / persoană (cazare temporară), 270 lei/lună/ persoană (persoane din sau din afara universităţii).

Un cămin închiriat de la Primăria Municipiului Oradea (str. Poieniţei, nr.25), având capacitatea de cazare de 300 locuri, găzduieşte în prezent fete în camere de 4-5 locuri. Tarifele practicate sunt de 80 lei/lună/persoană (student bugetat), 130 lei/lună/persoană (student cu taxă), 20 lei/zi/persoană (cazare temporară), 220 lei/lună/persoană (persoane din sau din afara universităţii).

Potrivit regulamentului de cazare, repartizarea locurilor în cămine se face de către fiecare facultate în parte. Prioritate la cazare au studenţii orfani, studenţii proveniţi din plasamente sau case de copii, studenţii cu situaţie materială dificilă, studenţii cu rezultate şcolare bune în ordinea descrescătoare a mediilor. În limta locurilor rămase disponibile, cazarea se realizează pe tot parcursul anului, cererile de cazare fiind înregistrate la registratura universităţii şi depuse la biroul prorectorului responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti şi sociale.

Studenţii care nu au reuşit să primească un loc în căminele universităţii îşi caută apartamente sau garsoniere de închiriat. Preţul chiriei pe lună este de 160 şi 180 de euro, în funcţie de zona din oraş, iar pentru chiria unui apartament cu două camere se plăteşte între 200 şi 220 de euro, unul de trei camere ajungând la peste 250 de euro.

Calendarul cazării a început în 15 iunie cu completarea cererilor de cazare, pe 20 septembrie comisia de cazare a transmis facultăţilor repartizarea numărului de locuri pe cămine şi pe sexe, în 24-25 septembrie au fost depuse contestaţii, etc, etc, încheindu-se pe 30 septembrie cu procesul de cazare a studenţilor de pe listele de rezerve.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel