Bihor: Violonistul Artur Kaganovskiy, dirijor în premieră la Filarmonica din Oradea, alături de pianistul Székely Attila

Violonistul american de origine rusă Artur Kaganovskiy va evolua, joi, în premieră la Oradea, ca dirijor al orchestrei simfonice, pentru a oferi publicului meloman două concerte, unul rus şi unul german.

Potrivit directorului artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, este vorba despre Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, compus pentru celebrul Rubinstein, dar refuzat pe motiv că este prea dificil şi pe care îl va interpreta pianistul Székely Attila. şi, după pauză, Simfonia a II-a în Re major, op. 73 de Johannes Brahms, 'una dintre cele mai luminoase lucrări ale sale'.

'Ideea noastră a fost de aduce împreună lucrări ale unor compozitori care nu se pun împreună prea des. Nu erau nici foarte buni prieteni, dar au fost doi incredibili compozitori de geniu. Am dorit să prezentăm şi două lucrări romantice: una rusă şi una germană. Două limbaje total diferite. Cred că cele două concerte, împreună cu prietenul meu maestrul Attila Székely, vor ilustra diferenţele dintre romantismul rus şi cel german, dar şi o unitate artistică, un întreg la care ajung cei doi compozitori. Este un program special, foarte rar şi foarte interesant. Pentru mine, să urc pe podium, să am alături un mare solist, cu o asemenea orchestră, este o provocare deosebită', a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Artur Kaganovskiy. Violonistul-dirijor a vorbit despre prietenia şi colaborarea pe care o are de patru ani cu pianistul Székely, împreună cu care a lucrat recent la înregistrarea unui disc cu muzică de cameră ce va apărea în cursul anului. El a ţinut să mulţumească şi directorului artistic pentru că a făcut posibil acest concert.

'Concertul nr. 1 de Ceaikovski a fost dedicat marelui pianist Nicolai Rubinstein, care însă a refuzat să-l cânte, considerându-l prea dificil. Din fericire, s-a găsit un alt pianist foarte bun, Hans von Bülow, care l-a interpretat în premieră în acelaşi an al compunerii, în 1875, la Boston. În acel moment s-a lansat cariera mondială a acestei strălucite lucrări, de atunci fiind extrem de populară', a precizat Foica. Întrebat cum reuşeşte să interpreteze acest concert, pianistul Székely a afirmat că, într-adevăr, este foarte dificil şi foarte divers ca teme, fiind o lucrare foarte complexă.

'Dar dacă se cunoaşte literatura componistică a autorului, interpretul poate recurge la repere culturale pentru rezolvări pianistice. Este greu, pentru că e solicitant să te concentrezi atât de mult, să cânţi clar o muzică atât de diversă, pentru că e şi o piesă lungă. Însă nu e dificil în sensul imposibilului', a spus Székely. Dacă pentru terminarea primei sale simfonii, Brahms a avut nevoie de nu mai puţin de zece ani, aceasta fiind finalizată în 1876, la vârsta de 43 de ani a artistului, cea de-a doua simfonie a fost scrisă uluitor de repede, în cursul unei veri în 1877.

'Spre deosebire de limbajul dulce-amar din celelalte lucrări ale sale, cea de-a doua simfonie este una dintre cele mai luminoase pagini din creaţia brahmsiană,' a subliniat Foica. Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureş. După absolvirea Liceului de Muzică din oraşul natal, şi-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, iar în 2002, la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca. După cursuri de perfecţionare, a avut apariţii în numeroase concerte în diferite ţări, inclusiv România. Stabilit în Berlin, pianistul desfăşoară şi activitate pedagogică la 'Akademie für Künste' Berlin. Dirijorul invitat, Artur Kaganovskiy a emigrat împreună cu familia din Moscova în SUA, la vârsta de 6 ani, fiind îndemnat şi ajutat de renumitul violonist Isaac Stern.

A absolvit obţinând şi masteratul la 'Julliard School' din New York. A susţinut concerte în Europa, America de Nord, America de Sud, China şi Rusia. A dirijat orchestre importante, precum Manhattam Philharmonic Orchestra, New York Chamber Virtuosi şi Soliştii Camerali din Salzburg. Din 2018 este dirijor permanent şi director artistic invitat al Orchestrei de Cameră din Miercurea Ciuc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel