Bijuteriile care îți pun viața în pericol. Comisia Europeană a dat zeci de alerte. Dr. Radu Țincu: Responsabile de apariția unor forme de cancer

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol care sunt bijuteriile ce îți pun viața în pericol.

Ar trebui să fim atenți de unde cumpărăm bijuterii, avertizează experții. Comisia Europeană a dat deja zeci de alerte pentru mai multe tipuri de cercei, brățări și coliere, care ajung în toate țările de pe continent, în special din China și din Turcia, fiind dăunătoare pentru organism deoarece conțin substanțe periculoase.

Este vorba despre plumb și cadmin, care, potrivit experților, deși imită argintul și aurul, sunt de fapt metale grele pe care unele companii le folosesc pentru a avea costuri mai mici de producție sau chiar pentru a falsifica bijuteriile. Aceste metale pot ajunge în timp în organism deoarece trec prin piele, la o purtare îndelungată, și duc la reacții alergice și iritații.

"Se depozitează în anumite organe, de unde pot să își exercite zeci de ani toxicitatea. Plumbul este toxic pentru producția de hemoglobină, spre exemplu, și se depozitează la nivelul oaselor. Iar cadmiul este responsabil de apariția unor forme de cancer, fiind capabil să activeze acele gene care pot să genereze formarea de tumori", a explicat Radu Tincu, medic primar toxicologie, pentru Pro TV.

Cum și de unde ar trebui să cumpărărm bijuterii

"Dacă ne uităm în alertele Uniunii Europene vom vedea cel puțin, săptămânal, minimum trei, patru alerte pentru produse tip bijuterii. Dacă discutăm de bijuteriile care vin din afara spațiului Uniunii Europene, ar trebui să fim foarte atenți. Bijuteriile acestea, de cele mai multe ori, nici nu pot fi evaluate și testate pe teritoriul României, România neavând un laborator acreditat pentru a certifica produsele tip diamante", a spus Sorin Mierlea, președintele INFOCONS.

Tocmai din acest motiv este important să ne asigurăm că, odată cu bijuteriile, primim și un certificat de calitate și de garanție internațional. Totodată, ar fi bine să verificăm și codul ștanțat pe bijuterie. 

"La argint, de exemplu, avem marcajul clasic DS 925 Ale, iar la metalele comune, care includ și argint, avem marcajul de ALE MET. Îl puteți găsi în interiorul produsului fără nicio problemă sau pe lateral, în funcție de produs", a explicat Amalia Stoica, managerul unui magazin de bijuterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel