La încheierea a primelor șase luni de mandat, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a prezentat bilanțul. Demnitarul a subliniat că actele normative pe care le-a propus și adoptat până acum au dus la debirocratizarea sistemului, au ușurat accesul pacienților la tratamente, în țară și peste hotare, au dus la modernizarea multor unități sanitare și la eficientizarea actului medical. De asemenea, decontarea tratamentelor pentru victimele de la Colectiv a fost prelungită până în 2020.
„Au fost șase luni dificile, în care eu și echipa mea care este azi alături de mine am fost nevoiți să stingem incendii, dar în același timp să ne așezăm la masa de lucru și să gândim strategii pe termen mediu și lung. Am venit în Minister cu gândul și dorința de a schimba mentalități și de a debloca sistemul”, a spus Sorina Pintea, la începutul conferinței de presă, făcând aluzie la lungul șir de crize și situații de criză cărora a trebuit să le facă față în primele ei luni la Ministerul Sănătății.
„Am reușit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de finalizare, dar există și neîmpliniri, lucruri pe care mi le-aș fi dorit altfel. Însă vreau să vă asigur că n-au uitat nicio clipă de oameni, pentru că vin din mijlocul lor, le cunosc realitățile, cunosc realitățile din spitale, cunosc problemele cu care se confruntă pacienții atunci când au nevoie de servicii medicale, dar cunosc și efortul, epuizarea și munca depusă de cadrele medicale”, a arătat demnitarul.
Ce a reușit să schimbe
Sorina Pintea a spus că în aceste șase luni de mandat a reușit să conceapă și să aprobe 4 Ordonanțe de Urgență, 14 Hotârâri de Guvern și 35 de ordine de ministru care au avut ca efect, printre altele, la reducerea birocrației, au introdus molecule noi, au ușurat accesul pacienților la tratament, fie la cele din țară, fie la cele din străinătate.
„Aceste acte au schimbat în bine viața pacienților din România, au debirocratizat sistemul și ne-au ajutat, într-un fel, să ajutăm oameni care, până în momentul în care nu am făcut aceste modificări legislative, nu aveau nicio șansă. Astfel, am adoptat 4 ordonanțe de urgență, 14 hotărâri de Guvern, 35 de ordine de ministru. prima ordonanță de urgență a reglementat modul în care definim spitalele regionale. Apoi, am asigurat asistență medicală în centrele de permanență. Prin hotărâri de Guvern am introdus molecule noi. Am aprobat regulamentul de sporuri. Prin ordine de ministru am realizat un lucru extraordinar, spun eu. Am modificat Ordinul 50, cel care reglementează trimiterea pacienților la tratamente în străintate, și aici aș putea să vă dau câteva exemple concrete”, a punctat ministrul.
Transplanturile, aprobate și urgentate
După ce a schimbat conducerea Agenției Naționale de Transplant, Sorina Pintea a anunțat că, peste două săptămâni, va prezenta și raportul de activitate al agenției. Până atunci, însă, în prima jumătate de an, Ministerul Sănătății a aprobat 100 de dosare pentru 59 de pacienți cu vârsta între 4 luni și 72 de ani.
„Ultimele două dosare care sunt pe masa comisiei Ministerului Sănătății și care probabil ar fi fost foarte greu de aprobat se referă la o pacientă, aflată în Germania, la studii, a cărei stare de sănătate s-a înrăutățit și care avea nevoie urgentă de un transplant pulmonar. Din fericire, s-a găsit rapid donator compatibil, fata a beneficiat de acel transplant, iar dosarul a ajuns pe masa Ministerului Sănătății fără ca pacienta să fie prezentă în România, pe baza documentelor medicale trimise de spital”, a explicat ministrul Sănătății.
Ea a anunțat că pentru dosarul acestui pacient România va plăti jumătate de milion de euro, pentru transplant și îngrijirile medicale post-operatorii acordate acestei paciente.
Al doilea dosar care se află pe masa comisiei de la Ministerul Sănătății este cel al unei fetițe în vârstă de 3 ani, care e internată, de când s-a născut, la Spitalul Marie Curie din Capitală. Fetița are nevoie de transplant de intestin. „Clinica ce o va primi se află în Birmingham, în Marea Britanie. Astăzi vom aproba acest dosar”, a anunțat ministrul.
Acte normative în lucru
Va costa 415.000 de lire sterline. „De când a venit pe lume, fetița aceasta este internată la Spitalul Marie Curie”, a subliniat Sorin Pintea.
Pe lângă aceste cazuri și dosare, „a fost reglementată plata tratamentului pacienților răniți în urma incendiului din Clubul Colectiv. decontarea tratamentului lor s-a prelungit până în anul 2020. Anul acesta au fost depuse 42 de facturi și de devize, în valoare de aproximativ 250.000 de euro”, a arătat Sorina Pintea.
Ministrul recunoaște, însă, că mai are foarte multe de făcut. „Avem în lucru 12 acte normative”, a arătat Sorina Pintea. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele legate de activitatea de transplant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News