EXCLUSIV  Bilanţ coronavirus, rata de pozitivare URIAŞĂ. Dr. Adrian Marinescu, semnal de alarmă la ATI: Niciodată nu s-a întâmplat!

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS, care este diferenţa dintre rata de pozitivare din weekend şi cea din timpul săptămânii, dar şi cum trebuie interpretată situaţia la ATI. 

"În weekenduri, în general, avem testări ţintite. Acum suntem şi pe un trend ascendent, iar asta se vede de două săptămâni. În plus, testele conform definiţiei de caz sunt ceva mai multe, în locurile unde avem mai multe cazuri. Aşa că ne aşteptăm la o rată mai mare de pozitivare. E drept că acum este chiar mai mare decât m-aş fi aşteptat. 

Legat de locuri de la ATI, şi aici e o situaţie nedorită, dar care putea fi prognozată. Ştim bine că atunci când avem multe cazuri ca noi infectări, după un interval de timp se vede şi la ATI. Dacă noi de 2 săptămâni avem acest trend, adunând toate cazurile, ele se văd într-un procent şi la ATI, să zicem ca 5 la sută. Nu e o creştere exponenţială, dar e constantă şi, cât timp vom avea panta ascendentă, se va vedea şi la ATI.", a explicat specialistul. 

În acest moment, la ATI sunt internaţi 557 pacienţi COVID-19. 

Probleme la ATI în zonele roşii

Ce mi se pare mai important este că dacă facem un calcul, vom vedea că secţiile ATI sunt ocupate cam la jumătate. Marea problemă este că ele nu sunt distribuite uniform. În zone roşii, cum e Capitala, vom găsi des situaţia în care capacitatea de internare va fi atinsă, deci e necesar ca acei pacienţi să fie mutaţi. În viitorul apropiat, lucrul ăsta va trebui gândit, pentru că sunt pacienţi în stare critică, şi mutarea lor nu e neapărat o soluţie. Ar fi bine de găsit o soluţie privind unităţi mobile de ATI", a declarat dr. Adrian Marinescu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Rata de pozitivare, diferită în weekend

Întrebat dacă numărul mare de cazuri raportate luni (1271 la 6000 de teste) ar putea însemna că în timpul săptămânii am putea avea de trei ori mai multe cazuri, medicul Marinescu a spus că nu sunt motive de îngrijorare. 

"Niciodată nu s-a întâmplat asta. Pentru că în timpul săptămânii, pe lângă testările ţintite, chiar conform definiţiei de caz, sunt semi-ţintite. În weekend se testează obligatoriu cei cu suspiciune mare, de asta e rata de pozitivare mare. În rest, avem şi testări la cerere. Ele vor continua chiar dacă s-au terminat concediile. Mai sunt şi alte exemple. Niciodată nu vom putea extrapola şi să comparăm weekendul cu săptămâna!", a mai spus medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel