Bilanț: Rusia a distrus peste 300.000 de tone de cereale ucrainene. Lovituri masive asupra a 6 nave civile și 150 de instalații portuare, din momentul ieșirii din acordul cerealelor

FOTO: Tom Fisk/Pexels
FOTO: Tom Fisk/Pexels

Guvernul de la Kiev a declarat, vineri, că Rusia a atacat șase nave civile, 150 de instalații portuare și depozite de cereale și a distrus peste 300.000 de tone de cereale de la momentul în care Moscova a ieșit din acordul care permitea exportul sigur al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră și până în prezent, scrie Reuters.

Într-un comunicat, s-a menționat că 21 de nave erau deja încărcate cu cereale pentru export și au folosit noul "coridor umanitar" pentru cereale din Marea Neagră anunțat de Kiev în august. Conform comunicatului, în total, 25 de nave au intrat în porturile ucrainene pentru a fi încărcate.

În cadrul vizitei la București, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit despre rezolvarea crizei cerealelor, printr-o nouă rută, cu ajutorul României și Republicii Moldova.

„Referitor la grâne, da, vom deschide coridorul cât de curând. Vom deschide o nouă rută prin Moldova, către porturile din România. Asta a fost propunerea noastră, sunt fericit cu această idee”, a declarat președintele Ucrainei.

„Sunt fericit de faptul că Klaus (Iohannis) a susținut această poziție, că Uniunea Europeană, prin Ursula (von der Leyen), a susținut această poziție și că avem acum această posibilitate. Mă bucur că ne-am întâlnit într-o platformă atât de mare și asta va crea locuri de muncă în Moldova, în Ucraina, în România. Și, bineînțeles, Uniunea Europeană se va gândi cum să gestioneze facilitățile acestea în România, în Moldova. Vor veni niște investiții, cred că este o idee foarte bună.

Trebuie să înțelegeți, acest lucru nu este benefic doar pentru noi, ci și pentru voi”, a continuat Volodimir Zelenski.

Turcia, România și Bulgaria vor lucra împreună împotriva amenințării aduse de minele rusești din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria vor coopera pentru a contracara amenințarea minelor plutitoare din Marea Neagră, ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, a anunțat Minsiterul Apărării de la Ankara, miercuri, potrivit Reuters.

Ministerul nu a oferit detalii privind modul în care va aborda problema minelor plutitoare. A precizat pe platforma de socializare X că cele trei țări au discutat această problemă la întâlnirea miniștrilor Apărării NATO desfășurată la Bruxelles.

Săptămâna trecută, guvernul britanic a avertizat că Rusia ar putea folosi mine maritime pentru a viza navele civile din Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea acestora în zona de acces către porturile ucrainene. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc că au plasat mine în apropierea coastei ucrainene.

Turcia, România și Bulgaria, alături de Georgia, Polonia și Ucraina, au discutat anterior despre eliminarea minelor plutitoare în aprilie 2022.

De asemenea, Turcia colaborează cu Organizația Națiunilor Unite, Ucraina și Rusia pentru a revitaliza inițiativa privind comerțul cu cereale din Marea Neagră, pe care Moscova a părăsit-o mai devreme în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel