Bilanţ UE: Incendiile de pădure au atins un număr-record. Sute de mii de hectare arse în 2022

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Uniunea Europeană a înregistrat în acest an un nivel record de suprafeţe arse de incendii de pădure, potrivit unui bilanţ actualizat publicat marţi de Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) şi de Programul Copernicus privind schimbările climatice.

Peste 785.000 de hectare au fost arse de incendii între 1 ianuarie şi 19 noiembrie, potrivit EFFIS şi Copernicus, citate de Agerpres. "Este peste dublu faţă de media de puţin peste 317.000 de hectare între 2006 şi 2021", se arată în bilanţ. Aceste incendii au produs "emisii totale de carbon pentru 2022 estimate la 9 megatone, faţă de o medie de 6,75 megatone în perioada 2003-2021", a adăugat acesta. Un prim bilanţ fusese făcut de cele două organisme la sfârşitul verii, anunţând deja niveluri record, cu 662.776 de hectare arse din ianuarie.

Potrivit datelor prin satelit ale Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) comunicate marţi, emisiile totale produse de incendiile forestiere din Uniunea Europeană şi din Regatul Unit în perioada 1 iunie-31 august 2022 sunt estimate la 6,4 megatone de carbon, cel mai ridicat nivel pentru aceste luni din vara anului 2007. "Durata şi intensitatea valurilor de căldură care au lovit Europa în timpul verii, combinate cu condiţiile generale de secetă de pe continent în 2022 au contribuit la aceste niveluri record", subliniază Copernicus. Aceste recorduri sunt cauzate în special de incendiile de proporţii care au afectat sud-vestul Franţei şi Spania.

Spania şi Franţa, fruntaşe la emisiile de carbon

CAMS confirmă ceea ce anunţase deja în luna august, şi anume că Spania şi Franţa au înregistrat cele mai ridicate niveluri de emisii de carbon în perioada iunie-august din cei 20 de ani de existenţă a ansamblului de date, care începe în 2003.

La 10 decembrie, incendiile de pădure şi vegetaţie la nivel mondial în 2022 generaseră aproximativ 1.455 de megatone de emisii de carbon, a indicat CAMS, menţionând că această cifră este în scădere de mai mulţi ani "în relaţie cu schimbările de utilizare a terenurilor şi cu declinul incendiilor de savană la tropice".

America de Sud, şi în special Brazilia, au fost cu precădere afectate. Statul Amazonas a înregistrat cel mai ridicat nivel al emisiilor totale produse de incendii din iulie în octombrie din ultimii 20 de ani, cu puţin peste 22 de megatone - cu aproape 5 megatone mai mult decât precedentul record de emisii, stabilit în 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel