CFR Călători a anunțat că în anul 2023 a înregistrat o creștere de aproximativ 5% în numărul călătorilor transportați, comparativ cu anul anterior.
Cu un total de 450 de locomotive și automotoare și 1.000 de vagoane în circulație, compania a făcut eforturi pentru menținerea acestora, chiar dacă materialul rulant este vechi și insuficient pentru cererea din piață.
”Precizăm că în anul 2023, întregul parc tehnic disponibil de material rulant al CFR Călători a fost în circulaţie, sezonul estival fiind unul din vârfurile de trafic”, au transmis reprezentanţii companiei.
Într-un comunicat de presă emis luni, CFR Călători a menționat că activitatea sa este conformă cu prevederile Contractului de Servicii Publice, având în vedere obligația de serviciu public stabilită de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Reprezentanții companiei au subliniat că întregul parc tehnic disponibil de material rulant al CFR Călători a fost în circulație în 2023, iar sezonul estival a reprezentat un vârf de trafic.
În acest an, volumul serviciilor oferite a înregistrat o creștere de 4,7% față de 2022, iar numărul călătorilor transportați a crescut cu aproximativ 5%. Parcursul călătorilor, exprimat în călători kilometri, a fost cu 5,8% mai mare decât în anul precedent.
Compania a adoptat și implementat măsuri pentru a satisface nevoia crescută de transport și a lucrat la extinderea serviciilor, inclusiv perfecționarea aplicației de cumpărare online a biletelor de tren.
”CFR Călători a îmbunătăţit constant produsele şi serviciile oferite, pentru a răspunde îndeaproape cerinţelor călătorilor şi a venit în întâmpinarea publicului cu noi soluţii sigure, accesibile şi intuitive, prin punerea la dispoziţia pasagerilor a cardurilor de transport reîncărcabile. Iar, ulterior, a oferit posibilitatea cumpărării ONLINE a abonamentelor lunare şi săptămânale în format digital. De asemenea, pasagerii au avut posibilitatea de a opta pentru emiterea ofertei “Card TrenPlus” în format digital, pe suport tip card”, au arătat reprezentanţii companiei.
În plus, CFR Călători a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de investiții "Modernizarea a 55 de locomotive electrice, conversia a 20 de locomotive diesel și modernizarea a 139 de vagoane de călători", inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Cu toate acestea, compania a subliniat că materialul rulant este vechi și insuficient pentru cererea actuală de pe piață, și s-a referit la nevoia de aproximativ 800 de unități și 250 de rame electrice suplimentare.
”La acest moment, societatea face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant tehnic disponibil, însă din cauza vechimii, pot apărea unele defecţiuni în parcurs. În anul 2023, parcul activ de material rulant al CFR Călători aflat în circulaţie, a fost de aproximativ 1450 unităţi (450 de locomotive şi automotoare şi 1000 de vagoane). CFR Călători va putea realiza un serviciu public feroviar de pasageri care să răspundă în totalitate cerinţelor, (îndreptăţite de altfel, ale călătorilor), doar în condiţiile în care acestui domeniu de activitate i se vor aloca resursele financiare necesare, adică 2.800,000 mii. lei, acum, acesta fiind subcompensat. Şi asigurarea anuală a unei compensaţii la valoarea reală conform legislaţiei în vigoare”, au subliniat reprezentanţii companiei.
De asemenea, CFR Călători a menționat că întârzierea medie pe tren a fost de aproximativ 8 minute în 2023, cu o contribuție de 1 minut și 7 secunde din cauza întârzierilor generate de companie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci