Val Vîlcu a făcut un bilanţ al greşelilor făcute de autorităţi cu măsurile luate în pandemie.
Criticate de societate, unele măsuri au fost abandonate rapid de autorităţi, însă altele au rămas cu noi până astăzi.
"Vorbim aici despre Internarea obligatorie, spre exemplu. La începutul pandemiei, când nu ştiai dacă infectatul merge prin magazine după ce află, mai era cum era. Dar au obosit medicii şi au terminat resursele ca să îi ţină pe unii în spitale deşi nu aveau simptome. Se stabiliseră protocoale în sensul ăsta. A ţinut o jumătate de an treaba asta şi au renunţat foarte greu la ea, cu greu au recunoscut că era excesivă. Iar asta şi pentru că nu mai era loc în spitale, pentru că începeau să vină cei cu adevărat bolnavi, cu simptome.
Apoi, măsura cu magazinele, cu programul redus. Au aglomerat magazinele şi nu renunţă nici azi la asta. Asta vine din cauza unor oameni care nu au intrat de zeci de ani în magazine, cărora le aduce mereu cineva cumpărăturile, nu merg ei să cumpere zahăr, făină, iaurt, le găsesc pe masă", a punctat Val Vâlcu.
"S-a văzut că nu mai merge vaccinarea după luna aprilie, dar nu au făcut campanie. Au renunţat la campania de presă. Au mers aşa, cu capul înainte, până când au arătat sondajele că e 70 la sută refuz de vaccinare, exact cum era la începutul campaniei. E clară lipsa de eficienţă a campaniei de vaccinare. S-a intrat cu 30 la sută convinşi să se vaccineze, 40 la sută nehotărăţi, 30 la sută împotrivă. Şi acum e aceeaşi situaţie, dovadă că nu s-a făcut nimic. Dacă nu ai dat drumul la aragaz, să nu te miri că nu fierbe ceaiul.
Şi oricum se greşeşte ca la HPV. Mai întâi vaccinezi adulţii şi apoi mergi către copii. La HPV la fel s-a făcut, au mers către copii de 9-10 ani, iar părinţii s-au revoltat. În loc să convingă populaţia adultă să se vaccineze, în septembrie discutau de vaccinarea copiilor sub 15 ani", a mai precizat el.
Jurnalistul a punctat şi greşeala loteriei vaccinării.
"Asta cu loteria e o altă greşeală. Au fost semnale, şi-au dat şi ei seama, au văzut că mai câştigă câte o familie premiile, şi nu schimbă procedura, să selecteze câştigătorii după CNP.
Sunt unele măsuri la care s-a renunţat, dar la unele nu.
Altă greşeală e legate de testare. Nu au vrut să dea teste gratuite populaţiei. Poate nu au fost bani, poate nu au vrut. Şi să zicem că la testare trebuie bani, dar la loterie nu trebuie niciun ban pentru a o corecta", a concluzionat Val Vâlcu
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News