Bilanțul morților ajunge la 29 de persoane în cazul tragicului naufragiu din Republica Democrată Congo

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Autoritățile locale din vestul Republicii Democrate Congo au confirmat, joi, că numărul victimelor în urma unui accident cu vaporul pe un râu din teritoriul Kutu a ajuns la cel puțin 29 de persoane decedate. Totodată, au fost identificate cel puțin 128 de persoane supraviețuitoare, însă un număr necunoscut de pasageri rămân încă dispăruți, transmite Reuters.

Incidentul tragic s-a produs duminică noapte, când ambarcațiunea care transporta între 250 și 300 de pasageri s-a răsturnat după ce a lovit trunchiuri de copaci aflate sub apă. Echipele de salvare au lucrat intens în ultimele zile pentru a găsi eventuali supraviețuitori și pentru a recupera corpurile celor decedați.

Conform declarațiilor administratorului teritoriului Kutu, Jacques Nzeza, cauzele principale ale tragediei ar fi supraîncărcarea ambarcațiunii și navigarea pe timp de noapte. Regulile de siguranță ar fi fost, astfel, încălcate. Printre cele 29 de victime identificate se numără 15 femei și un copil.

Fidele Lizoringo, liderul unei organizații locale de societate civilă, a menționat că pescarii din zonă au observat încă patru cadavre plutind în râu, însă nu au reușit să le recupereze. De asemenea, Lizoringo a raportat că 152 de supraviețuitori au fost înregistrați până în prezent.

Totuși, rămâne neclar câte persoane sunt încă dispărute, deoarece numărul exact al pasagerilor la bord nu este deocamdată cunoscut. În plus, unii dintre supraviețuitori au părăsit imediat locul accidentului înainte de a putea fi înregistrați, adaugă Nzeza.

Accidentele de acest tip sunt frecvente în Republica Democrată Congo, o țară vastă și împădurită, unde infrastructura rutieră este limitată. Mijloacele de transport fluvial sunt adesea supraîncărcate, ceea ce contribuie la un risc ridicat de accidente fatale, adaugă sursa citată.

Youtube video image

***

Amintim că nu este primul incident de acest tip petrecut în Republica Democrată Congo.

În data de 10 iunie 2024, o barcă ce transporta peste 270 de pasageri s-a răsturnat pe râul Kwa, în provincia Maï-Ndombe, situată în apropierea capitalei Republicii Democrate Congo, Kinshasa. Președintele Félix Tshisekedi declara la acel moment că peste 80 de persoane și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment.

Supraîncărcarea ambarcațiunilor a fost adesea menționată ca principală cauză a unor astfel de tragedii, inclusiv a unui incident din luna februarie, când zeci de oameni au murit după scufundarea unei alte bărci supraîncărcate.

Conform unei declarații oficiale, citată de președintele Tshisekedi, ambarcațiunea, construită în zonă, s-a răsturnat, în timp ce transporta 271 de pasageri către Kinshasa. Radio Okapi relata că defecțiunea motorului a provocat accidentul, așa cum a explicat Ren Maker, comisarul pentru transporturi pe apă din districtul Mushi, zona în care a avut loc incidentul.

Din nefericire, 86 dintre pasageri au murit, în timp ce alți 185 au reușit să înoate până la mal, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Mushie, cel mai apropiat centru urban. Potrivit lui Maker, barca s-a lovit de malul râului și s-a rupt, informează AP News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel