Bilete gratis la film pentru adolescenţii bucureşteni, din partea Direcţiei de Asistenţă Socială (DGASMB), dar cu o condiţie greu de realizat, mai ales de un tânăr cu o vârstă cuprinsă între 14 şi 18 ani, care face tocmai contrariul. Ei vor trebui să meargă însoţiţi de cel puţin unul din părinţi pentru a intra gratis la film.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), a avut această iniţiativă pentru că, potrivit statisticilor, foarte puţini adolescenţi îşi petrec timpul liber cu părinţii. Potrivit datelor colectate de DGASMB în ultimii doi ani, adolescenţii bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani petrec, în medie, aproximativ 45 de minute pe zi cu părinţii, astfel că aceştia din urmă nu ştiu cum îşi petrec tinerii timpul liber şi nu se pot asigura că aceştia nu dezvoltă comportamente deviante, cum ar fi consum de alcool, tutun, droguri sau tentative de sinucidere. Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 280.000 de tineri, care vor primi bilete gratuite la film, începând din 6 decembrie, cu condiţia ca aceştia să vizioneze filmele cu măcar unul dintre părinţi. „Nu e suficient să le spui să nu consume droguri, să vadă la televizor. Trebuie să le oferi o alternativă”, a spus Cosmina Simean, responsabilul proiectului, citată de Mediafax. Proiectul va fi derulat în parteneriat cu cinematografele, municipalitatea semnând deja un prim contract cu un cinema dintr-un mall. Adolescenţii vor putea primi şi abonamente la piscină, unde vor trebui să meargă tot împreună cu părinţii. Valoarea programului este de aproximativ 20.000 de euro, bani din bugetul local, aprobaţi printr-o hotărâre a CGMB din luna mai.
Ce vicii au adolescenții bucureșteni?
Conform rezultatelor cercetării "Tineret şi Asistenţă Socială" din 2008, aproape 7,5 la sută din tinerii bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani au spus că au consumat cel puţin o dată canabis, iar 5,3 la sută au folosit somnifere sau tranchilizante fără prescripţie. De asemenea, o treime din adolescenţi au spus că beau bere, vin sau băuturi slab alcoolizate de cel puţin două ori pe lună, iar o zecime au consumat băuturi spirtoase de cel puţin două ori în 30 de zile. Aproape 4,5 la sută din tineri au recunoscut că beau tărie de cel puţin cinci ori pe lună, deşi peste trei sferturi dintre intervievaţi sunt conştienţi că părinţii se opun consumului de alcool. Peste jumătate dintre elevii de liceu au spus, de asemenea, că au fumat ţigări cel puţin o dată în viaţă, iar unul din cinci fumează, în medie, zece ţigări pe zi, la vârsta de 15-16 ani. Consumul de droguri de mare risc era, în 2008, la un nivel destul de scăzut în Capitală, respectiv 1,8 la sută pentru ecstasy, 1,1 la sută pentru cocaină şi 0,7 la sută pentru heroină.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu