Bill Gates, întâlnire cu Xi Jinping, în contextul tensiunilor înăbușitoare dintre SUA și China

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a întâlnit vineri cu președintele Chinei, Xi Jinping, în contextul tensiunilor Washington și Beijing.

 

Xi i-a spus lui Gates că a fost „primul prieten american” pe care l-a întâlnit la Beijing în acest an, potrivit presei de stat chineze. Gates este cel mai recent lider de afaceri din SUA care a vizitat China de când și-a redeschis granițele, scrie BBC.

În acest weekend, secretarul de stat american, Antony Blinken, va vizita China.

„Spun adesea că temelia relațiilor chino-americane se află în rândul oamenilor și ne uităm mereu la poporul american și sperăm că cele două popoare vor continua să fie prietenoase”, i-ar fi spus Xi lui Gates.

A fost prima întâlnire a lui Xi cu un om de afaceri străin, în ultimii ani. El a încetat să mai călătorească în străinătate în 2020, când China și-a închis granițele în timpul pandemiei. Prima lui vizită, după aceea, a fost în Rusia. Se știe că Xi și Gates s-au întâlnit ultima dată în 2015.

Anul acesta, Elon Musk de la Tesla, Jamie Dimon de la JP Morgan și Tim Cook de la Apple au călătorit cu toții în China.

Deși au avut întâlniri cu mai mulți înalți oficiali chinezi, niciunul nu l-a întâlnit pe Xi.

Gates se află în China în rolul său de co-președinte al Fundației Bill și Melinda Gates, o organizație non-profit pe care a început-o împreună cu fosta sa soție.

În 2020, Gates a demisionat din consiliul Microsoft pentru a se concentra pe fundație, care activează în domeniul sănătății globale, educației și schimbărilor climatice.

El a renunțat la funcția executivă, cu normă întreagă, la gigantul tehnologic, cu 12 ani mai devreme.

Blinken - primul oficial al cabinetului american care va vizita China din 2019 încoace - este programat să sosească la Beijing în acest weekend. Cu toate acestea, așteptările în ceea ce privește niște progrese serioase, pe lista tot mai mare de dispute dintre SUA și China, sunt foarte scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel