Cântăreața Billie Eilish a declarat în trecut că nu folosește avioane private din cauza emisiilor de CO2 rezultate în urma unor astfel de călătorii.
Regatul Unit încă ține la discurile vinil când vine vorba de muzică, însă acest obicei „costă” mult din punct de vedere al emisiilor de carbon. Potrivit BBC, cântăreața Billie Eilish speră să schimbe situația cu noul ei album, “Hit Me Hard and Soft”, lansat vineri, 17 mai. Discurile vor fi produse din vinil reciclat sau ecologic, iar ambalajul va fi, de asemenea, realizat din materiale reciclate.
Există scepticism cu privire la diferența reală pe care o poate face acest lucru, mai ales când este asociat cu un turneu mondial extins. Dar Billie nu-și dorește să fie un personaj negativ și a fost laudată pentru că a atras atenția asupra sustenabilității în industria muzicală. Într-un interviu acordat luna trecută revistei Billboard, artista a declarat că ea și echipa ei fac tot posibilul pentru a minimiza deșeurile „în fiecare aspect” al muzicii sale.
„Părinții mei m-au informat și m-au făcut conștientă că fiecare alegere pe care o facem și fiecare acțiune pe care o întreprindem au un impact undeva sau asupra cuiva, bun sau rău, și asta mi-a rămas întipărit în minte,” a spus ea.
Fabrica de discuri din South Wigston, Leicestershire, Marea Britanie, a oferit BBC ocazia de a vedea procesul de fabricare a discurilor mai sustenabile. „Fabricile sunt atât de diferite față de când am început eu,” spune Karen Emanuel, CEO al producătorilor de vinil Key Production. „Cel mai mult diferă ingredientele. Discurile sunt fabricate din PVC, un tip de plastic care rezistă secole înainte de a se descompune. Și un ingredient cheie este petrolul - un combustibil fosil”, a explicat Emanuel.
La fabrici precum Sonic Wax, care furnizează Key Production, Karen spune că înlocuiesc combustibilii fosili cu biocombustibili atunci când produc granulele de plastic care sunt blocurile de construcție ale discurilor. Biocombustibilii sunt regenerabili, adesea făcuți din uleiuri vegetale, și Karen spune că acest lucru poate reduce emisiile din această etapă a procesului cu până la 90%.
Odată ce ai granulele de plastic, acestea sunt topite împreună pentru a deveni pucuri care sunt apoi presate în discuri la temperaturi înalte. Resturile din acest proces, precum și orice discuri care nu ies conform standardelor, pot fi topite și refolosite în proces. „Resturile acelea pot fi măcinate și transformate din nou în vinil,” mai spune Karen Emanuel.
Comparativ cu CD-urile, de exemplu, Karen spune că emisiile de transport de la vinil sunt „foarte diferite”. „De exemplu, un CD conține mult mai puțin material,” spune ea. „La vinilul, vorbim de un obiect mare și destul de greu.”
Una dintre modalitățile prin care producătorii precum Key Production încearcă să atenueze acest lucru este să-și îndemne clienții să opteze pentru discuri mai ușoare. „Le recomandăm oamenilor să se limiteze la 140g,” spune Karen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu