Binance, cea mai mare platformă de tranzacţii cu criptomonede, a fost dată în judecată de autorităţile federale din SUA. Compania este acuzată de acţiuni ilegale şi de tranzacţii dubioase cu banii clienţilor.
Publicitate
Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă (SEC), principalul organism de reglementare al Wall Street-ului, susține că compania a acționat într-un "dispreț flagrant" față de legile americane privind valorile mobiliare. CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, cunoscut sub numele de CZ, se numără printre cei acuzaţi de aceste acţiuni.
"Prin cele 13 acuzații, susținem că Zhao și entitățile Binance s-au angajat într-o rețea extinsă de înșelăciuni, conflicte de interese, lipsă de dezvăluire și evaziune calculată a legii", a declarat președintele SEC, Gary Gensler, într-un comunicat citat de CNN.
SEC mai susține că Zhao și Binance au amestecat activele clienților și chiar le-au redirecționat către o entitate controlată de Zhao. Conform cererii adresate instanţei, Zhao şi compania sa, Binance, au încălcat cu bună ştiinţă legile americane.
"CCO-ul Binance a recunoscut fără menajamente în fața unui alt ofițer de conformitate al Binance în decembrie 2018, 'operăm ca un schimb de valori mobiliare neautorizat în Statele Unite, băiatule'", se arată în plângere, referindu-se la ofițerul de conformitate al companiei.
Un purtător de cuvânt al Binance a declarat că acuzațiile SEC sunt luate în serios, dar sunt considerate ca fiind nejustificate.
"Nu suntem de acord cu acuzațiile SEC potrivit cărora Binance a funcționat ca un schimb de valori mobiliare neînregistrat sau a oferit și vândut ilegal valori mobiliare", a declarat compania într-un comunicat. "Datorită dimensiunii noastre și recunoașterii globale a numelui, Binance a devenit o țintă ușoară, prinsă în mijlocul unei bătălii a reglementatorilor din Statele Unite".
De altfel, Binance susţine de mai mult timp că nu face obiectul legilor americane, pentru că nu are un sediu fizic în SUA. Conform lui Zhao, sediul social al companiei este oriunde se află el, însă autorităţile federale spun că această declaraţie arată "o abordare deliberată spre evitarea reglementărilor".
Conform lui Gensler, Zhao şi Binance au indus în eroare investitorii cu privire la măsurile de control al riscului şi "au încercat să scape de legile de securitate americane, anunţând controale de faţadă pe care le-au ignorat oricum, pentru a-şi putea menţine clienţii americani de top pe platformă".
Procesul intentat de SEC vine după ce Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri a depus şi ea o plângere împotriva Binance. Agenţia a acuzat Binance, dar şi pe Zhao, că încalcă reglementările SUA cu privire la tranzacţii în mai multe moduri, inclusiv prin instruirea clienţilor VIP despre cum să evite controalele de conformitate.
Binance face profit mai ales din taxele încasate pe tranzacţiile cu criptomonede. Compania a fost înfiinţată în 2017 de Zhao, dar a fost mutată din China pentru a evita cenzura guvernamentală. Autorităţile americane şi-au intensificat cercetările în domeniul platformelor crypto după ce FTX, platforma de tranzacţii cu criptomonede fondată de Sam Bankman-Fried, s-a prăbuşit în noiembrie 2022.
Acum, FTX este în centrul a ceea ce procurorii federali numesc una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA, iar mai mulţi parteneri ai platformei au pledat deja vinovaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu