Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a criticat că sumele anunțate ca previziune de absorbție pentru 2016 și 2017 de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sunt de fapt încasări din proiectele retrospective și fazate până la sfârșitul anului 2015 de către guvernarea PSD.
Cele 57 milioane de euro pe care ministrul susține că le-a atras reprezintă rambursarea plăţilor directe pe suprafaţă și nu sunt absorbite prin Ministerul Fondurilor Europene, ci prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Iată afirmațiile Anei Birchall, potrivit unui comunicat de presă:
Luptător fără osteneală
"Aflăm de la luptătorul fără osteneală, care muncește pe brânci pentru binele românilor, deși cu rezultate ce tind spre ZERO absolut, că grație memorandumului semnat luna trecută de guvernul tehnocrat suma previzionată pentru anul 2016 este de nici mai mult, nici mai puțin de 3.296.760.115 euro.
Ghinea, niciun merit în absorbția fondurilor
Domnul Ghinea face eforturi disperate să acrediteze ideea că această sumă ar trebui să intre în România grație muncii neîntrerupte a domniei sale. Vestea este foarte bună și merită salutată, cu precizarea că domnul Ghinea nu are niciun merit în absorbția acestor fonduri, care de fapt reprezintă în special proiecte retrospective și fazate din 2015. Astfel, conform Hotărârii de Guvern nr. 678/15 din august 2015, se stabilește închiderea programelor operaționale finanțate în perioada 2007-2013, precum și fazarea sau etapizarea proiectelor de infrastructură mare, astfel încât să se permită, pe de o parte, finanțarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile și, pe de altă parte, finalizarea acestora și atingerea obiectivelor asumate pentru dezvoltarea infrastructurii din sectoarele de mediu și de transport. Aşadar, potrivit informațiilor disponibile inclusiv pe pagina MFE, în cazul POS Mediu au fost fazate 41 de proiecte vizând investiții în sectorul de apă și deșeuri, cu o valoare eligibilă fazată de 766 milioane de euro, iar în cazul POS Transport, au fost identificate 37 de proiecte fazate, atât în sectorul rutier, cât și în cel feroviar, în cazul metroului sau în sectorul naval, cu valoare eligibilă fazată de aproximativ 2,5 miliarde de euro. La o simplă operațiune aritmetică se obține suma cu care domnul Ghinea se laudă ca reprezentând absorbția pe 2016, adică aproximativ 3,2 miliarde de euro.
Niciun contract pe fonduri europene în mandatul tehnocrat
Concluzionând, am putea spune următoarele: ministerul condus de domnul Cristian Ghinea nu are niciun merit în sumele previzionate pentru anii 2016 și 2017, deoarece aceastea vor proveni din proiectele fazate de guvernarea noastră, care nu s-au terminat în perioada 2007-2013 și care au fost încărcate în sistemul informatic al Comisiei Europene în 2015. Ca meritul absobției să fie al guvernului technocrat ar fi trebuit ca suma să provină din contracte semnate de ei, ceea ce nu este cazul. Conform răspunsurilor oficiale transmise Comisiei pentru afaceri europene, până în acest moment nu s-a semnat niciun contract pe actualul exerciţiu financiar.
Dincolo de faptul că aceste 3,2 miliarde reprezintă absorbție din exercițiul financiar precedent, este cunoscut că, pe lângă eforturile depuse de guvernarea noastră, un rol important l-au avut beneficiarii, care prin munca și strădania lor au efectuat plăți care să acopere cea mai mare parte din această valoare și care, drept ‘răsplată’, încă mai așteaptă rambursări, unii dintre ei acumulând datorii, penalităţi, popriri pe conturi, executări silite, reducerea personalului, riscul de a nu mai participa la noi proiecte ș.a.
"Care este meritul dl Ghinea?"
Mai mult decât atât, o mare parte din suma preconizată cu titlu de absorbție în valoare de 3,6 miliarde de euro din 2017 o să provină de fapt tot din facturi și rambusări pentru aceste proiecte vechi fazate, demarate după 2012, dar care nu erau finalizate la 31 decembrie 2015. Şi, astfel, întreb public: care este meritul domnului Ghinea? Doar că le-a introdus la finațare pe noul cadru financiar? Ministrul Fondurilor Europene nu a făcut nimic altceva decât să contabilizeze cele 3,2 miliarde de euro cu care nu încetează să se laude, aceasta sumă nefiind atrasă prin proiecte care să fi fost semnate de domnul Ghinea. Fazarea proiectelor nu este realizarea lui, ci a guvernării anterioare în baza HG nr. 678/15 din august 2015, iar victoriile viitoare anunțate cu surle și trâmbițe, din care se presupune că se vor înfrupta pe nedrept viitoarele guverne ale României, sunt până în acest moment numai decontări din trecut.
Războiul cifrelor
Cert este că domnul Ghinea s-a angrenat într-un război al cifrelor pe care îl pierde zi de zi. Ne aducem cu toţii aminte că în cadrul audierii de la finalul lunii iunie, dânsul poza în eroul zecilor de milioane de euro atrase de ministerul pe care îl coordonează. Numai că şi cele 57 de milioane de euro pe care domnul Ghinea le clama ca fiind meritul activității sale în fruntea Ministerului Fondurilor Europene nu sunt altceva decât bani atrași prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (deci, nu prin Ministerul Fondurilor Europene), suma reprezentând în fapt rambursarea plăților efectuate de către agențiile de plăți beneficiarilor pentru primul trimestru din 2016.
Mai mult decât atât, faimoasa sumă de 57 de milioane de euro, reprezentând 0,18% absorbţie cu care se tot laudă ministrul Ghinea, s-a adeverit a fi, şi din răspunsul Comisiei Europene, rambursarea plăţilor directe pe suprafaţă, în conformitate cu prevederile Politicii Agricole Comune (PAC). Cu alte cuvinte, şi în situaţia în care MFE nu întreprindea niciun demers pentru creşterea ratei de absorbţie, banii aceştia tot ar fi revenit României.
Din păcate, vedem încă o dată că împăratul este gol, iar pe tron se află cel mult un bufon fără haz", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall.
*Intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu