Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a făcut dezvăluiri bombă după plecarea de la guvern.
Lupta cu evaziunea fiscală pe TVA a produs multe victime colaterale, generate de excesele inspectorilor Fiscului, susţine Gabriel Biriş. În opinia sa, „cruciada" dusă împotriva firmelor mai avea ca scop creşterea veniturilor la buget, pentru a se putea justifica apoi reducerile de TVA aprobate ulterior, cum a fost cota redusă la alimente, de 9%, dar şi scăderea generală a cotei de TVA, de la 24 la 20%.
Statul trebuie să dea banii înapoi
"Ce e periculos e că s-au generat foarte multe victime colaterale în această luptă cu evaziunea pe TVA. Pe motiv că acel contribuabil ştia sau ar fi putut şti că furnizorul sau furnizorul furnizorului a avut comportament fiscal inadecvat, s-au făcut foarte multe excese. Respectiv s-au emis foarte multe decizii de impunere însoţite de plângeri penale. Aceste plângeri au început să fie soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, şi statul trebuie să dea banii înapoi contribuabilului", a declarat Gabriel Biriş.
Ordin politic
El îşi mai susţine argumentaţia pentru comportamentul abuziv al Fiscului prin faptul că valoarea sumelor contestate la ANAF de către marii contribuabili, în urma controalelor, a urcat de la 4,5 miliarde lei în 2013 la 8,5 miliarde lei, anul trecut. „Probabil că mai mult de jumătate va trebui dată înapoi (...). Vorbim de miliarde de lei pe care statul va trebui să le dea înapoi şi probabil şi cu dobânzi şi cheltuieli de jucată. Iar acolo unde executările au distrus companii, statul va trebui să plătească daune interese. Ar putea urma alte procese", a spus Biriş pentru Capital.
[citeste si]
Fostul secretar de stat a precizat că tendinţa a fost sesizată încă de la sfârşitul anului 2014, dar s-a acutizat în 2015. „Guvernul a trebuit să ia bani de undeva, să poată justifica, pe baza încasărilor mari, scăderea TVA, pentru că veneau alegerile. S-a făcut un fel de japcă. În momentul în care bagi banii în buzunarele oamenilor aşa se numeşte", a punctat Biriş. El a dat exemplu cazul unui patron căruia un inspector ANAF i-a spus: „Știu că ai dreptate, dar ce vrei, să ţi-o dau eu? Du-te în instanţă!". În opinia fostului oficial, „a fost un ordin politic clar. Şi se vede în felul în care s-au soluţionat contestaţiile", scrie Evenimentul Zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci