Biro Rozalia: Strategia de dezvoltare durabilă a României, printre primele în Europa; însă e mult de lucru la implementare

Strategia de dezvoltare durabilă a României împreună cu structura de la nivel guvernamental plasează România printre primele ţări din Europa în acest domeniu, însă este foarte mult de lucru pentru realizarea obiectivelor, a declarat miercuri, la Oradea, deputatul Biro Rozalia, citând o concluzie a delegaţiei a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) prezentă în aceste zile ţară.

"Avem, pe de o parte, structura la nivel guvernamental, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, înfiinţat în 2017 şi condus de Borbely Laszlo, pe de altă parte, prin consultare publică s-a creat o mişcare la nivelul societăţii privind dorinţa de a lucra pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cei de la OCDE afirmă că România, în ceea ce priveşte strategia şi structurarea teoretică a acestor obiective, este pe primul loc sau printre primii din Europa Centrală. Ceea ce facilitează, au afirmat ei, ca România să constituie un hub în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă în regiunea central şi est europeană. În ceea ce priveşte însă punerea în practică şi realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă avem foarte mult de lucru", a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia a prezentat şi un rezumat al discuţiilor purtate marţi cu cei cinci reprezentanţi ai OCDE, în cadrul subcomisiei pentru dezvoltare durabilă.

Potrivit acesteia, la obiectivul Eradicarea sărăciei, România are o problemă majoră deoarece 42% din cetăţenii ei nu-şi pot plăti facturile la utilităţi; un sfert din populaţie nu poate asigura căldură suficientă pentru familie; unul din 11 copii din mediul rural merge flămând la culcare şi 40% dintre copiii sub 16 ani sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială.

"Va trebui să avem nu numai teoretic politici sociale de incluziune, ci şi planuri de acţiune pe termen scurt şi mediu astfel încât până în 2030 aceşti indicatori să se schimbe radical în bine", a spus Biro.

La obiectivul Nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, malnutriţia în ţară este în uşoară scădere, însă problemele majore se referă la calitatea alimentelor. De asemenea, 11% din populaţie suferă de diabet, un procent ridicat, iar numărul persoanelor supraponderale cu vârste între 5-19 ani s-a dublat în ultimii 16 ani.

La obiectivul Sănătate, ţara noastră se află printre primele cinci state europene la consumul de antibiotice cu consecinţele sale; prevenţia lasă foarte mult de dorit; vaccinarea împotriva rujeolei are a doua cea mai slabă rată din UE. Pozitiv însă este accesul majorităţii la serviciile de sănătate.

În ce priveşte Educaţia, aproximativ unul din cinci tineri, între 15 şi 29 de ani, nu se află într-o formă de educaţie sau de muncă; rata de părăsire timpurie a şcolii este cu 6% mai mare decât media europeană. La calitatea educaţiei, şcoala ar trebui să se concentreze pe aptitudini.

În domeniul schimbărilor climatice, România trebuie să finalizeze Planul naţional integrat în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice pe perioada 2021-2030, corelat cu toate angajamentele UE, parţial asumate. "Poluarea a cauzat 25.000 de decese premature în România într-un singur an. Agenţia Europeană de Mediu pe anul 2015 dă această statistică, ceea ce înseamnă de 12 ori mai multe decese decât în accidente rutiere", a precizat Biro.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat invitaţia către OCDE de a avea o vizită de lucru în România cu scopul de a afla stadiul de punere în practică a obiectivelor de dezvoltare durabilă în ţara noastră. În cursul săptămânii, cei cinci membri ai delegaţiei OCDE urmează să aibă întâlniri şi la ministere, cu reprezentanţi ai sectorului civil etc

În 2015, Adunarea generală ONU a adoptat Agenda 2030 care a stabilit 17 obiective generale de dezvoltare durabilă, ca fiind esenţiale pentru a asigura, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare durabilă şi a stabilit 169 de obiective pentru atingerea celor 17 obiective majore.

România a elaborat în 2015 strategia de dezvoltare durabilă a României, care a fost actualizată abia în 2018, după ce în 2017 s-a înfiinţat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, iar în anul următor a fost organizată o vastă consultare naţională, în fiecare judeţ, cu factori decizionali, privind cele 17 obiective generale.

"Astfel în prezent avem o Strategie naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 prin care se doreşte asigurarea unui cadru necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite de ONU. Avem însă foarte mult de lucru la punerea lor în aplicare", a conchis deputatul Rozalia Biro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel