Birocrația, coșmarul românilor! Pățania unei femei de 86 de ani care a rămas văduvă

Foto ilustrativ. Imagine de congerdesign de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de congerdesign de la Pixabay

'Aveți certificatul de deces? Actul de identitate? Factură? Copie și original? A, și certificatul de naștere! Da, copie și original toate.' Dacă ai auzit vreodată aceste cuvinte, înseamnă că ai trecut și tu prin ce urmează să citești în acest articol. Și dacă constați doar o mică diferență, înseamnă că ai trecut prin ceva similar. Cu alte cuvinte, oricum ai trăit și tu coșmarul românilor - birocrația.

Un bărbat a arătat, printr-o postare pe Facebook, ce înseamnă birocrația din România. El a povestit prin ce a trecut bunica lui, în vârstă de 86 de ani, rămasă văduvă.

Sâmbătă, femeii de 86 de ani i-a murit soțul cu care avea o căsnicie de peste 25 de ani. Totul s-a întâmplat în Drobeta Turnu Severin, acolo unde, 'sunt zilele astea 36-37 de grade.'

Bogdan Gherasim a explicat că au mers la casa de pensii pentru 'ajutorul de înmormântare pe care ți-l dă statul', iar acolo a urmat un șir de solicitări stupide privind documentele.

'Aveți certificat de deces? Da! Copie și original. Actul de identitate al solicitantului? Da! Copie și original. Cerere? Da! Factură de la sicriu? Nu, am bon fiscal! Trebuie factură neapărat.', a scris el. 

Bărbatul a menționat: 'factură emisă de persoană juridică pentru o persoană fizică. Are super mult sens fiscal. Tot sensul din lume. Bonul fiscal e insuficient…'.

'De ce e nevoie de un act din 1936 cu numele de fată al bunicii?'

'Aveți certificatul de naștere al solicitantului? Copie și original, bineînțeles. Nu! Am buletinul, certificatul de căsătorie și certificatul de deces. Copie și original toate! Nu, trebuie și certificat de naștere!', a scris apoi bărbatul.

El a întrebat, pe Facebook, 'de ce e nevoie de un act din 1936 cu numele de fată al bunicii, nume pe care nu l-a folosit de mai bine de 60 de ani', adăugând că 'pe cartea de identitate perfect valabilă avem: CNP, numele părinților, locul și data nașterii. În certificatul de căsătorie ai aceleași date ca în certificatul de naștere, inclusiv numele de fată al bunicii, numele de familie al părinților ambilor soți, CNP, data și locul nașterii.'

În încheiere, Bogdan Gherasim a transmis un mesaj la adresa Guvernului, premierului Florin Cîțu și ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan: 'De ce omorâm copaci cerând un milion de acte inutile, cu informații dublate? O să scăpăm vreodată de birocrație și dosarele cu șină cu milioane de copii de documente? Ce faceți cu ele? Unde le depozitați? Câte încercări de fraudă au fost în ultimii 2 ani pentru ajutorul ăsta de înmormântare din partea membrilor familiei defuncților? De ce atâtea copii pentru urmași: soț supraviețuitor, copii, părinți, tutore, curator, etc.?'.

'Vrei să primești ajutorul ăsta cash? Mai adu o copie'

'P.S. Mamaie de 86 de ani nu are cont sau card. Vrei să primești ajutorul ăsta cash? Mai adu o copie după cartea de identitate și una după certificatul de naștere, mamaie!', a mai transmis el. 

Pe site-ul casei de pensii județene sau naționale nu scrie că îți trebuie certificatul de naștere al solicitantului, ci doar actul de identitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel