BIS înfiinţează un hub de inovaţii pentru a spori cooperarea dintre băncile centrale în domeniul fintech

Băncile centrale, care se confruntă cu schimbările rapide din domeniul tehnologiei financiare (fintech) şi cu firme precum Facebook, care intră pe piaţa financiară, vor lucra împreună mult mai strâns prin intermediul hub-ului de inovaţii aprobat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), transmite Reuters. 

Obiectivul hub-ului, care va avea sedii în Basel, Hong Kong şi Singapore, este de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului financiar global, precum şi identificarea şi dezvoltarea tendinţelor din tehnologie care afectează băncile centrale, informează BIS.

Săptămâna trecută, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook precizează că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Planul Facebook nu a fost menţionat în comunicatul BIS dar decizia reţelei de socializare i-a ajutat pe bancheri să-şi dea seama de urgenţa coordonării răspunsurilor autorităţilor de reglementare privind tendinţele din tehnologia financiară.

Anunţul Facebook a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra. Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Revoluţia IT nu are frontiere şi, prin urmare, are repercusiuni în multiple locaţii simultan.

Hub-ul se va concentra pe sprijinirea băncilor centrale în identificarea tendinţelor relevante din tehnologie, sprijinirea acestor evoluţii dacă corespund mandatului lor, şi sprijinirea eforturilor autorităţilor de reglementare de protejare a stabilităţii financiare', a declarat preşedintele BIS, Jens Weidmann, după decizia Board-ului de creare a hub-ului. Thomas Jordan, preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei (SNB), a dat asigurări că vor fi accelerate eforturile de verificare a noilor tehnologii financiare. 'SNB urmăreşte deja cu atenţie inovaţiile tehnologice din sectorul financiar, şi lucrează activ cu comunitatea bancară pentru identificarea şi evaluarea în stadiu preliminar a evoluţiilor relevante', a afirmat Jordan.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel