Biserica Ortodoxă Română, credite mirenilor și clericilor

În Iaşi şi în Craiova, există Case de Ajutor Reciproc (CAR), înfiinţate de mitropolii pentru a veni în ajutorul clericilor şi mirenilor. Cu dobânzi preferenţiale de doar 6%, respectiv 9%, condiţiile pentru un împrumut nu sunt foarte restrictive, scrie Gândul.

Enoriașii pot obține un cred având minimum doi giranţi, o cotizaţie lunară de câteva zeci de lei, iar sumele oferite se pot ridica până la 15.000, respectiv 10.000 de lei, pe un an sau doi ani.

Cele două CAR-uri aparțin Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei- Arhiepiscopia Iaşilor, a doua a Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei

La astfel de credite apelează și preoţii, după cum susţin conducătorii celor două CAR-uri. Dacă în Craiova la fondul de întrajutorare au acces toţi mirenii din Mitropolia Olteniei, la Iaşi, părintele Grigore Timoftescu susţine că nu toţi ortodocşii au acest privilegiu. Deşi sunt autorizaţi ca CAR pentru clerici şi mireni, în Iaşi creditele sunt disponibile doar pentru preoți și angajaţii bisericilor şi soţiile acestora, considerați mireni. 

"Noi nu am putut să ne extindem decât atât, atât ne-am putut permite din cauza bugetului. Nu e nicio discriminare. Ca orice altă instituţie, fie din învăţământ, fie de la jandarmerie sau poliţie, avem propriul CAR, pentru salariaţii lor. Păi între salariaţii noştri se află şi mireni, nu?”, a explicat părintele Grigore Timoftescu, președintele CAR Iași.

Citește și: Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, audiat la DNA într-un dosar de corupţie 


Dobânda e mică, plățile sunt făcute la timp

CAR-ul Clericilor şi Mirenilor Iaşi are o dobândă de doar 6%, iar mirenii trebuie să plătească o taxă de înscriere de 35 de lei, o cotizaţie lunară de 30 de lei, plus doi lei pentru fondul de înmormântare, de boală sau de naştere. De asemenea,  este nevoie de doi giranţi, membri şi ei ai CAR-ului, care nu trebuie să fie pensionari. Cea mai mare sumă care poate fi âmprumutată este de 15.000 de lei, pe o perioadă de 1 sau 2 ani. În momentul în care solicită o anumită sumă, un mirean trebuie să aibă în cont minim o treime din aceasta.

Părintele Timoftei susține că "Nu s-a întâmplat să întârzie nimeni cu rata, fiecare e conştient că atunci când a luat, trebuie să înapoieze”.

CAR-ul din Craiova, destinat tuturor 

La Craiova, Casa de Ajutor Reciproc este condusă de preotul Cristian Grecu, dobânda este de 9%, iar cei care vor să devină membri trebuie să achite o cotizaţie de 75 de lei lunar şi pot lua un împrumut de maximum 10.000 de lei.

"Fondul de întrajutorare se adresează tuturor ortodocşilor din Arhiepiscopia Craiovei şi trebuie să aibă trei giranţi, dintre care doi trebuie să fie preoţi.  „La noi se pot înscrie toţi, cu condiţia să aibă girul a doi preoţi şi să nu fie pensionari”, a spus părintele Grecu.

De asemenea, nici aici nu sunt probleme majore cu plata ratei. "Unii mai întârzie cu rata, dar probleme majore nu sunt. Îi mai sunăm, dar restanţe foarte mari nu sunt. În general, nu sunt probleme, ei vin cu recomandarea unor preoţi, deci se merge pe încredere”, a explicat președintele CAR-ului.

Diferențe considerabile între o bancă și un CAR

Credincioşii care apelează la aceste case de ajutor reciproc vor plăti împrumutul cu o dobândă de 6%, respectiv 9%. La bănci, dobânzile sunt mai mari, plus comisioanele de administrare.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, luat pe un an de zile, la CAR-ul pentru Clerici şi Mireni din Iaşi, un credincios ar avea de înapoiat 10.600 de lei (dobânda fiind de 6%), iar la acelaşi tip de CAR din Craiova, 10.900 de lei. La bancă, fără a avea cont sau asigurare de viaţă, suma de rambursat este ceva mai ridicată.

De exemplu, la BCR, pentru un astfel de credit dobânda este de 11.5%, iar suma de rambursat ar fi de 11.003 lei. La BRD, la o dobândă de 8.33%, oamenii ar fi obligaţi să returneze suma de 10.709 lei, iar la Banca Transilvania, pentru acelaşi tip de credit, ar trebui să ramburseze 10.789 de lei.

Mai mult de atât, în cazul în care se întârzie cu plata ratei către bancă, se aplică şi penalităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel