O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, cu mandat de la Sfântul Sinod, va merge la Ierusalim pentru aîncera să rezolve problema privind aşezămânatul românesc de la Ierihon, care nu are încuviinţare canonică.
Joi, într-o conferinţă de presă, Preasfintitul Campineanul a declarat că Preafericitul Daniel i-a trimis patriarhului de la Ierusalim o scrisoare privind aşezământul de la Ierihon, însă aceasta nu a sosit la destinaţie.
PS Câmpineanu a adăugat că a avut loc o întalnire cu părintele Patriarh Teofil al III-lea şi alţi patru membri ai Sfântului Sinod, în cadrul căreia s-au purtat discuţii preliminare pe marginea subiectului, astfel încât problema să fie rezolvată "in mod frătesc".
"Patriarhul ne-a adus aceleaşi reproşuri şi acuze, am încercat să răspund cu toate argumentele pe care părintele Patriarh le-a adus în scrisoare". S-a convenit ca în cursul lunii mai, eu am apreciat ca de la jumatatea lunii mai, să avem o şrdinţă a Sfântului Sinod. (...) Urmează să se desemneze o delegaţie de trei ierarhi cu mandat din partea Sfântului Sinod, astfel încât să ajungem la o întelegere frăţească în legatură cu aşezământul românesc de la Ierihon", a declarat PS Câmpineanu.
Acesta a amintit că lucrările la şezământul românesc de la Ierihon au început în 1998 cu acordul verbal al Patriarhului Teodor din acea vreme, care "era deschis la pelerinii ortodocşi şi legat de Preafericitul Patriart Teoctist".
Biserica Ortodoxa Română, în dispută cu Patriarhia de la Ierusalim
După ce lucrările au avansat, în 1999, Patriarhul Ierusalimul a trimis o scrisoare Patriarhiei Române, prin care a declarat că nu este de acord cu construcţia. PS Câmpineanu a adăugat că aşezământul de la Ierihon are rol de casă pentru pelerini, însă că era nevoie şi de o biserică, motiv pentru care Patriarhia Ierusalimului nu a fost de acord cu construcţia.
"Asezământul este o casă de oaspeţi pentru pelerinii români care au preferat întotdeauna să locuiască în casa bisericii decât la hoteluri. O specificitate este că după ce se închină, pelerinii doresc să aibă parte de liturghie, tocmai de aceea centrul de pelerinaj le dă un preot insotitor. (...)
Patriarhia Ierusalimului a anunţat oficial că a întrerupt comuniunea cu şefii Bisericii Ortodoxe de la Bucureşti, din pricina aşezămânatului românesc construit în Ierihon, care ar fi fost ridicat fărăa încuviinţarea ei canonică.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci