Biserica Ortodoxă Rusă deplânge modul în care Papa Francisc a relatat despre dialogul cu Patriarhul Kirill.
Biserica Ortodoxă Rusă a deplâns miercuri modul în care Papa Francisc a relatat discuţia pe care acesta a avut-o la jumătatea lunii martie cu patriarhul rus Kirill şi a descris sancţiunile impuse acestuia din urmă de UE drept o acţiune lipsită de simţul realităţii şi care nu serveşte păcii în Ucraina, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.
”Este regretabil că la o lună şi jumătate după conversaţia cu patriarhul Kirill, Papa Francisc a ales o tonalitate eronată pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii”, ceea ce ”nu va contribui la un dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă”, menţionează într-un comunicat Departamentul pentru Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, suveranul pontif a apreciat că Biserica Ortodoxă Rusă nu poate ajuta la oprirea războiului din Ucraina, întrucât în discuţia prin videoconferinţă pe care a avut-o cu patriarhul Kirill acesta din urmă i-a ”recitat toate justificările pentru război”.
”Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă acum chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu”, a mai subliniat Papa Francisc în interviu.
În comunicatul emis miercuri, Biserica Ortodoxă Rusă menţionează că patriarhul Kirill i-a explicat suveranului pontif că conflictul din Ucraina nu a început acum, ci în anul 2014, odată cu schimbarea de putere la Kiev după revoluţia Euromaidanului. Kirill a mai spus că situaţia actuală din Ucraina îi provoacă ”o mare durere”, întrucât Biserica Ortodoxă Rusă are credincioşi de ambele părţi ale frontierei ruso-ucrainene, astfel că l-a întrebat pe Papa Francisc cum ar putea cele două biserici să ”influenţeze starea lucrurilor”.
Patriarhul rus a avut de la începutul invaziei ruse în Ucraina mai multe predici în care pare să aprobe această acţiune. Astfel, pe 27 februarie, el a descris invazia rusă drept un război contra ”forţelor răului” care ”luptă împotriva unităţii” dintre Ucraina şi Rusia.
Într-o altă predică, pe 6 martie, el a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident ”decaden”, menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ”„test de loialitate” pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor. ”Pentru a intra în clubul acestor ţări, trebuie doar să organizezi o paradă gay pride”, a deplâns atunci patriarhul Kirill.
El se regăseşte acum pe lista noului pachet de sancţiuni pe care UE îl va impune Rusiei după invazia asupra Ucrainei. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Patriarhiei Moscovei a reacţionat pe Telegram susţinând că ”cu cât mai nediscriminatorii vor deveni aceste sancţiuni, cu atât mai mult ele pierd simţul realităţii, cu atât mai departe va fi obţinerea păcii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News