Scriitoarea Eugenia Mucea, de la Casa Română de Cultură Getafe și scriitorul Flaviu George Predescu, au dialogat, în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora, despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Spania.
Eugenia Mucea, o scriitoare româncă stabilită în Spania în urmă cu 24 de ani, vorbește despre rolul bisericii în comunitățile de români din diaspora și remarcă o schimbare interesantă. Dacă la început oamenii mergeau la biserică, deși erau puține lăcașe de cult, astăzi românii nu mai merg atât de des la biserică, deși au opțiuni numeroase.
"E o schimbare după intrarea noastră în Uniunea Europeană, foarte mult. Deci cine zice că nu s-a schimbat nimic, nu e adevărat. S-a schimbat. În Spania, spre exemplu, diferența dintre anul 2000 și anul 2024 e ca de la cer la pământ. În 2000 eu n-am găsit unde să mă duc să sărbătoresc Ziua României, spre exemplu, că asta era atunci când am ajuns eu, dar nu n-aveai unde te duce decât biserica, doar biserica", spune Eugenia Mucea.
Întrebată de Flaviu Predescu cum a rămas biserica în relația cu românii din diaspora, scriitoarea remarcă o diferență notabilă.
"E o deosebire alarmantă, nu știu dacă e cuvântul potrivit, dar o deosebire cu totul negativ, zic eu, pentru că la început românii se întâlneau la biserică. Exista o singură biserică. Acum sunt foarte multe biserici, dar nu mai merge atât de multă lume. Merg foarte puțini", spune românca.
"Deci s-a întâmplat un fenomen cumva surprinzător, pentru că au apărut biserici ca instituție, dar... sau s-au răspândit românii? Sunt mult mai mulți ca acum 24 de ani", spune Flaviu Predescu.
"Biserici s-au deschis în toate părțile, deci în toate orașele, chiar în orășele, sate. În sate sunt biserici românești foarte multe, foarte multe", mai spune scriitoarea Eugenia Mucea.
Întrebată cât de uniți sunt românii din Spania, în comparație cu acum 20 de ani, Eugenia spune că aceștia încă colaborează unii cu ceilalți.
"Eu găsesc acum bine. Sunt și români care nu vor să știe de alți români, sunt și români care nu vor să știe de tradiții, obicei, ș.a.m.d. Dar eu zic că majoritatea românilor colaborează unii cu alții. Deci am gândire pozitivă, mă refer la români în general.
Românii în general, eu zic că sunt destul de uniți. Nu știu, poate eu sunt mai încrezătoare, că eu am încredere, deci nu pot trăi fără să am încredere în oameni. Vorbesc cu oamenii foarte mult, că îmi place mult să vorbesc, să-i ascult, să le ascult istoria. De acolo probabil se mai naște câte o carte. Cred că răspund bine la chemările noastre culturale, spre exemplu.
La început nu erau chiar așa, pentru că fiecare se gândea 'v-ai cum să ajung să am un serviciu, să câștig cât mai mulți bani?', dar acum s-au mai așezat și s-au mai liniștit", mai spune românca.
Urmărește emisiunea:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci