Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au găsit o legătură între consumul supei la conservă şi creşterea concentraţiei unui compus toxic foarte periculos pentru sănătate. Multe cutii de conserve conţin un element cunoscut sub numele de Bisfenol A(BPA). Este un component omniprezent în obiectele plastice de uz zilnic din viaţa cotidiana, de la ambalaje, biberoane până la interiorul cutiilor de bere. Ordinarele alimente care se prepară în doar câteva minute, nu ne fac viaţa mai uşoară, din contră, produc efecte negative asupra sănătăţii.
Autor: Anca Murgoci
Experţii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard au constat că voluntarii care au consumat supă la conservă timp de cinci zile, au avut o creştere cu 1000% a concentraţiei de Bisfenol A în urină. Când aceeaşi indivizi au consumat supă naturală pe timp de cinci zile, nu s-a depistat nicio substanţă toxică în urina lor.
Food and Drunk Administration din SUA a publicat în 2010 un raport în care îşi exprimau îngrijorarea în privinţa efectelor negative pe care le are Bisfenolul A la sugari şi la copiii mici. În acelaşi an, Canada a fost prima ţară care a declarat că substanţa este toxică şi au interzis o parte din productia de biberoane (care o foloseau).
Cu toate acestea, substanţa este utilizată în continuare în alte produse, inclusiv în cutiile de metal care conţin mâncare pentru bebeluşi sau în materialele folosite în stomatologie. Potrivit BBC Mundo, există foarte puţine studii legate de efectele negative pe care le are BPA în sistemul imunitar, dar rezultatele de laborator şi cele realizate pe animale sunt foarte îngrijorătoare.
Studiile au arătat că BPA este un estrogen foarte puternic care poate modifica modul de funcţionare al sistemului hormonal. S-a observat dezvoltarea precoce a fetelor, calitatea scăzută a spermei la bărbaţi, obezitate, diabet sau şanse mai mari de a dezvolta cancer mamar. Experţii consideră că nu se exclude posibilitatea ca BPA să fie o cauză frecventă în apariţia obezităţii sau a diabetului în întreaga lume. „Bisfenol A este produsul chimic care se produce la scară largă pe tot globul. Aşă că nu vorbim despre un produs secundar sau irelevant sau despre un produs care a fost interzis acum mult timp”, declară profesorul de sănătate publică de la Universidad Autonoma de Barcelona.
Oamenii de ştiinţă din Harvard recomandă ca BPA să fie exclus din produsele conservate. În prezent se fac studii pentru a observa dacă substanţa prezentă în urină persistă în timp şi dacă da pe ce perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News