Bistrița. Primăria se împrumută pentru cofinanțarea proiectelor europene

Primăria municipiului Bistriţa vrea să acceseze un împrumut bancar în valoare de aproximativ 50 milioane de lei pentru a plăti cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, susţinând că bugetul local nu dispune de resursele necesare pentru a le acoperi, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei, ce va fi dezbătut, joi, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local.

În raportul anexat proiectului se arată că, în acest an, la nivelul municipiului se află în derulare sau în curs de contractare 24 de investiţii finanţate cu fonduri europene în valoare de peste 365 de milioane lei, printre care se numără reconfigurarea axei de transport public, linia verde de transport public, centrul intermodal de transport public, amenajare piste de ciclişti, reabilitare şi modernizare şcoli, îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe.

"Pentru toate aceste obiective de investiţii există documentaţie tehnico-economică aprobată, iar pentru unele există contracte de finanţare semnate şi se află în faza de contractare a lucrărilor. Realizarea acestora presupune însă existenţa unor importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al municipiului Bistriţa. O soluţie alternativă utilizată de către autorităţile publice pentru atragerea rapidă a capitalului necesar realizării obiectivelor de investiţii de interes local este contractarea unui împrumut care să fie avantajos din punct de vedere economic (costurile creditului, dobânda şi comisioanele să fie cât mai mici)", se precizează în documentul citat.

Investiții



Proiectul de hotărâre este iniţiat de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi prin acesta se propune contractarea, prin licitaţie publică, a unui credit bancar de tip revolving în valoare de 49 milioane lei, cu o maturitate de maxim 20 de ani, din care trei ani perioadă de graţie.

În raportul anexat se precizează că împrumuturile contractate de primării pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene nu sunt luate în considerare la calculul gradului de îndatorare în momentul trimiterii cererii pentru autorizarea contractării împrumutului, dar că, dacă s-ar face acest lucru, acest indicator nu ar depăşi 12%.

Primăria Bistriţa a mai contractat, în urmă cu cinci ani, un împrumut bancar în valoare de 40 milioane lei, din care jumătate a fost folosit pentru construirea unei pârtii de schi pe un deal din apropiere, care, de la inaugurarea sa în anul 2018, a funcţionat aproximativ 10 zile în fiecare sezon. Restul sumei a mers către cofinanţarea unor proiecte cu fonduri europene, vizând amenajarea unui parc industrial şi reabilitarea termică a blocurilor, şi pentru construirea unui pod peste râul Bistriţa Ardeleană.

Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2019 a fost aprobat, în luna aprilie, la nivelul sumei de 296.833.000 mii lei - venituri şi de 326.687.000 lei - cheltuieli.

Vezi și: Patronatul Peștelui cere sprijin pentru dezvoltarea acvaculturii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel