Cotaţia bitcoin a scăzut miercuri cu 6,3%, la 20.715,69 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2020, provocând declinul altor criptomonede mai mici, ceea ce arată că recentele turbulenţe de pe piaţă nu se atenuează, transmite Reuters.
Cea mai importantă monedă digitală a scăzut cu aproximativ 28% din februarie, iar anul acesta a pierdut mai mult de jumătate din valoare. Bitcoin înregistrase în noiembrie un nivel record, 69.000 dolari, iar de atunci a scăzut cu aproximativ 70%.
Declinul vinde după ce creditorul cripto Celsius din SUA a anunţat îngheţarea retragerilor şi transferurilor dintre conturi, provocând temeri privind evoluţia pieţei activelor digitale. Aşteptările privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia, au sporit de asemenea presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piaţa bursieră.
Criptomonedele mai mici, care tind să aibă o evoluţie asemănătoare cu bitcoin, au înregistrat de asemenea scăderi. O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut cu 9,4%, la 1.090 dolari. Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.
La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.
Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an.
Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.
'În condiţiile în care inflaţia se dovedeşte un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin şi Ether continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupaţi de creşterea explozivă a preţurilor de consum în întreaga lume' susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.
„Părinții s-au fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei”, a zis jurnalistul Val Vâlcu privind acest subiect.
În emisiunea „Politica zilei cu Ioana Constantin", de la B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a comparat fenomenul necontralot de pe piața criptomonedelor cu celebrul Caritas al anilor '90: „Generația părinților s-a fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei. Acești tineri care investesc timp și bani în piața asta a criptomonedelor nu au, aici, în țară, facilități să investească la bursă, pentru că totul e un joc pe bursă. De ce nu simplificăm regulile și nu lăsăm să intre și retailerii? Ideea e să facem mai ușor accesul la Bursă în România. Să mai scăpăm de birocrație”.
Mircea Badea a comentat acest subiect
„Val Vâlcu a zis că „Părinții s-au fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei”. Absolut. Mulți fac comparația între cripto - eu nu le spun monede, pentru că nu sunt - și Caritas, dar eu nu o fac. În mare măsură, ea funcționează, dar n-aș pune egal între cripto și Caritas. Și cei care au băgat bani în bursă se frig acum, nu doar cei care au băgat bani în cripto. Cripto n-are nicio noimă economică, bursa are o noimă.
Dar și bursa cade în timp ce noi vorbim. Deci da, este bine că mulți își vor lua țeapă pentru că țeapa este bună la om. Țeapa te aduce cu picioarele pe pământ, te scoate din Metavers și te bagă în buda din fundul curții care este mult mai reală și mai relevantă decât Metaversul. Nici Metaversul nu este rău, dar în doze mici, de divertisment, altfel te sonezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu