Sondajele arată că mare parte a banilor câștigați de români se duc pe mâncare. În ciuda acestei evidențe, dovedite de statistici, suntem în fața unei situații contradictorii: românii își dau o mare parte din venituri pe mâncare, care este scumpă în raport cu nivelul salariilor din țara noastră și, totuși, tot românii sunt cei care aruncă tone de mâncare. Pentru a transforma banii aruncați la gunoi în economii, trebuie să învățăm să nu mai facem ceea ce se numește “risipă”.
Iată zece sfaturi despre cum să salvăm banii care ajungeau la coșul de gunoi, publicate pe blogul acasacuama.blogspot.ro:
1. Cumpărați produse de sezon
Produsele de sezon au un preț mai scăzut față de cele care nu sunt de sezon. În plus, blogul citat încurajează cumpărarea fructelor și legumelor din piață, explicând că după câteva vizite se poate face ușor diferența dintre agricultorii de bișnitari. "La piață aveți de câștigat nu numai în ceea ce privește preturile, dar văzând belsugul naturii vă veți obișnui să cumpărati produse de sezon și produsele proaspete vor avea o mai mare pondere în dieta voastră", mai scrie sursa citată.
2. Profitați de oferte
Orice magazin are oferte. Dacă profitați de ele, faceți economii considerabile.
Atenție, unele sunt false, așa că vă recomandăm să vă uitați și la prețul celorlalte produse din aceeași categorie. Fiți atenți și la termenul de expirare. Unele produse sunt reduse tocmai pentru că nu mai au multe zile până când urmează să expire.
3. Pachețelul
Dacă vă pregatiți un pachețel pentru școala/lucru veți economisi bani serioși aruncati pe mâncare. În plus, așa aveți grijă și de dieta dumneavoastră. De cele mai multe ori, mâncarea luată la pachet de acasă este mult mai sănătoasă decât cea luată de la un restaurant la prânz sau de la un fast food.
4. Cumpărați produse congelate, în conservă sau uscate
Sfatul este pentru produsele care nu sunt de sezon. Prin congelare rapidă produsele își păstrează mai multe proprietăți nutritive.
5. Economisiți cu ajutorul cărnii
Reduceți porția de carne din farfurie. Puteți înlocui șunca de dimineață cu ouă. Iar în farfurie, reduceți porția de carne și înlocuiți-o cu produse sănătoase și mai ieftine (legume).
6. Reduceți risipa
Dacă la prânz ați făcut o friptură, ceea ce a mai rămas puteți folosi pentru o salată.
7. Renuntati la branduri faimoase
În cazul brandurilor faimoase plătiți numele. Dacă reducem numele din preț, el devine decent. Așa că mai scump și mai cunoscut nu înseamnă mai bun și mai sănătos. Cumpărați produse care nu sunt cunoscute și care sunt ieftine.
8. Nu cumpărați semipreparate
Sunt scumpe și nesănătoase. Vă puteti propune să nu intrati la raioanele de congelate semipreparate, snacksuri, sucuri.
9. Cumpărați în cantități mari
Este indicat să vă faceți cumpărăturile în magazine de unde puteți achiziționa baxuri de produse sau produse ambalate în recipiente mai mari.
10. Îngrijiți o gradină
Nu e nevoie sa stati la casa pentru a avea o mică grădină. Pe Internet sunt numeroase idei despre grădini în balcon. O mică grădina de ierburi aromatice poate să-și găsească loc și pe pervazul din bucătărie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu