Black Friday e (și) despre revolta copiilor la raft!
Nimic nu-i mai ieftin ca lucrul scump - spune un proverb armenesc. Cred că se potrivește de minune celor mai multe prețuri la raft din aceste zile. Nu spun, unii retaileri chiar au reduceri reale, dar nu mai e o noutate ceea ce se știe și se repetă deja de ani de zile: cine stă și urmărește, din timp, un produs va fi surprins să descopere că discountul nu e nici pe departe cel așteptat, ci... pe plus. Sau, în cel mai fericit caz, aidoma prețului inițial.
Sau... "vinerea neagră ori beculeț roșu"? - cum ar zice românu'. „Cel mai mare eveniment din luna noiembrie”, Black Friday, marcă înregistrată a culturii americane, a pătruns puternic și la noi în țară de prin 2000 încoace. Vinerea Neagră a început oficial azi, 10 noiembrie. Cei mai norocoși pot pune mâna pe ceva bun și avantajos la preț, alții vor pleca din magazin cu mâinile goale sau, la alegere, cu buzunarele goale. Pentru că dacă ar fi fost mai "inspirați" și ar fi luat "ceva-ul" ăla luna trecută, sunt șanse mari și multe să-l fi putut achiziționa la un preț mai mic decât cel de acum.
Până și prichindeii se prind de "fenta" comercianților necinstiți: "Mamaie, da' jeleurile astea erau 3 lei când le-am văzut cu mami. Tot aici!" am auzit un puști într-unul din marile hypermarketuri, în fața raftului cu bomboane. Mi-am coborât privirea și... da. Jeleurile înspre care arăta cu degetul erau acum 3,8 lei, scris mare pe etichetă roșie. Dacă la jeleuri "se fac din astea" de ce nu s-ar "reduce" așa și cărțile, hainele, cosmeticele, jucăriile, electrocasnicele sau articolele de bricolaj?
În "săptămâna neagră" am auzit nenumărate sesizări verbalizate, tot din rândul micuților.
"Ia-mi puzzle-ul ăsta acum, că apoi o să fie mai scump!"
"Nu, tati, din contră... o să fie mai ieftin de Black Friday. Îl luăm săptămâna viitoare. Vrei așa?"
"Ba nuuuu! Atunci sunt mai scumpe! Așa am auzit la televizor!" a replicat copilul, părând foarte sigur pe el.
Ușor stânjenit, tatăl s-a uitat scurt la mine și a zâmbit.
"Black Friday, tati... adică se fac reduceri"
"Nuuuu, înseamnă că sunt mai scumpe, nu mai ieftine! Ai înțeles tu greșit. Și n-o să mi-l mai iei atunci!"
Strategie ori poate fabulație fără intenție, din gura băiețelului a ieșit un mare adevăr: "Atunci sunt mai scumpe!"
Eu la 6 ani nu știam de Black Friday pentru că n-aveam "d'astea". Cel mult, o vineri neagră era aia în care luam o notă proastă sau nu aveam ceva dulce-n casă. Azi, puștii care abia au trecut de clasa I urmăresc reducerile din cataloage, bifează tichetele cu steluță din aplicații, scanează codurile "wow" și știu că pentru al doilea produs plătesc doar jumătate. Iar dacă prețurile "la raft" nu corespund cu ce au văzut, au citit sau au auzit... e problemă mare.
N-am văzut niciodată un copil care să întrebe la casă, de unul singur, sub ochii mirați ai mamei care punea totul în coș: "Asta a fost la reducere, nu?".
Până mai ieri. Când mi-a fost dat să fiu martoră la... asta. De admirat. Dar și puțin de speriat. Vin generații "corecte" din urmă. Hoarde de copii cinstiți, care știu că adevărul e adevăr până la capăt, fără niciun procent în plus sau în minus. Dacă jeleul de săptămâna trecută era 3 lei, acum de ce e mai mult?
Cu așa "ofuri" pe inimă dacă pleacă în lume, ăștia mici se pot face atât de... MARI! Copiii de mâine promit! Ne promit, cumva, o țară mai virtuoasă și mai curată. Vor lupta oare și pentru alt fel de adevăruri sau doar pentru cele ambalate? Mi-ar plăcea să știu că un așa simț al dreptății i-ar putea însoți în viață pe oriunde, nu doar pe raioanele supermarketurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu