Mii de persoane îmbrăcate în negru au manifestat sâmbătă în fața Parlamentului din Polonia împotriva unei legi are interzice avortul în această țară condusă de dreapta conservatoare catolică și a cărei legislație era deja printre cele mai restrictive din Europa.
Și în România această lege a stârnit revoltă.
Mirel Palada a transmis un mesaj pe Facebook: "Ce se intimpla zilele astea in Polonia cu incercarea cvasi-fascistilor conservatori de a interzice avortul este strigator la cer. Este o intoarcere trista in noaptea mintii medievale. Este simplu: este exercitarea puterii asupra femeilor pe baza controlului reproductiv. Nu e nici o diferenta intre ce vor polonezii sa faca si practicile musulmanilor conservatori, cu haremurile lor si cu mutilatiile genitale si cu portul obligatoriu al valului. Este o forma de medievalitate abjecta, prin care a trecut si Romania din pacate in anii comunismului. Este o desconsiderare a jumatate din semenii nostri, o tratare a femeilor drept cetateni de rang secund, drept slugi, drept obiecte. Cine nu isi da seama de asta nu merita sa poarte numele de om.#BlackProtest".
Liliana Ruse, jurnalista de la România TV, a scris pe rețeaua de socializare: "Avortul terapeutic e un drept. Cei tineri întrebați-vă mamele, bunicile, intrebați-vă tații, bunicii despre cum a fost în România, când avortul se pedepsea cu închisoarea, iar controalele ginecologice se făceau cu Miliția la ușă. N-au trecut nici 30 de ani de atunci. #BlackProtest".
Oana Băluță, activistă feministă, a făcut un comentariu mai amplu pe acest subiect și a lămurit mai multe aspecte importante.
"Din comentariile pe care le-am citit în aceste zile pe Facebook despre solidarizarea internațională cu femeile din Polonia, am scos câteva idei din categoria nu știu/nu înțeleg/nu mă interesează.
1. Care este miza demersului? Acțiunea internațională urmărește să convingă decidenții să nu restricționeze complet accesul la avort în condițiile în care oricum prevederile sunt restrictive. Să lase legea așa cum este. De exemplu, să nu interzică avortul în caz de viol, incest ori când sarcina pune viața femeii în pericol. Am avut un schimb de replici azi cu o persoană care a evoluat de la : "ah, nu ai specificat în detaliu despre ce este vorba" la "în nicio situație nu este acceptabil să faci avort".
2. Între alegere/opțiune personală și decizie politică la nivel de stat este o diferență. Nu se face diferența dintre cele două. Am observat sistematic o tendință de a impune credințele/ opțiunile personale și de a limita libertatea și dreptul de a decide al cuiva.
3. Legitimitatea de a susține interzicerea completă a avortului via statut de mamă. Ea se manifestă așa: "eu sunt mamă și m-am schimbat, tu nu știi nimic".
4. Am observat multe comentarii ale bărbaților care se opuneau cu virulență avortului. Întreb și eu. În calitate de persoană care nu poate să aibă experiența purtării sarcinii, din punct de vedere moral, care este calea pe care să o adopte? Nu mai degrabă cumpătare/moderație în dezbatere și acțiune în așa fel încât să nu limiteze drepturile cuiva care poate avea teoretic experiența gravidității?
5. Responsabilitatea este a femeii. Am observat astfel de comentarii și de la femei și de la bărbați. O sarcină nu rezultă fiindcă există o femeie și energie neobservabilă (nu îi voi zice Sfântul Duh), iar din interacțiunea lor.... Responsabilitatea este a ambilor.
Pagina acțiunii de mâine pentru a fi la curent cu ceea ce se va întâmpla
https://www.facebook.com/events/849242908510927/permalink/852717318163486/?notif_t=event_comment_follow¬if_id=1475416505411687
Imagine: Florinakkis Arhire. Mulțumesc", a scris Oana Băluță pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu