Blackout-ul pentru care s-a pregătit Austria nu mai este un scenariu atât de îndepărtat.
Publicitate
Gazul natural tot mai scump și mai puțin scumpește și electricitatea, asta pentru că Uniunea Europeană produce electricitate folosind gaz natural. În acest context, se vorbește tot mai mult despre blackout în special în țările din Vest, marile puteri ale UE, de care depind economic toate celelalte state. Când s-a vorbit despre acest scenariu, prin prisma exercițiului făcut de Austria, părea ceva îndepărtat și nerealist. Astăzi, însă, tot mai multe site-uri din Germania, Marea Britanie sau Franța vorbesc despre această posibilitate, citând oficiali.
În Germania, ministrul Mediului este dispus să ia în considerare extinderea duratei de funcționare a unei centrale nucleare (EON SE) din Bavaria, dacă evaluarea guvernamentală în curs va concluziona că acest lucru este necesar.
Steffi Lemke, un membru al Partidului Verzilor, care se opune ideologic energiei nucleare, a declarat că dacă ”testul de stres” al infrastructurii energetice a Germaniei arată că Bavaria are ”o problemă gravă cu electricitatea sau rețeaua”, Guvernul va ”evalua această situație și opțiunile care vor exista atunci”.
Opțiunile ar putea include anularea deciziei de a închide instalația Isar 2, de la nord-vest de München, cea mai mare centrală nucleară a națiunii, a declarat Lemke într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung publicat sâmbătă, conform bloomberg.
Isar 2 asigură aproximativ 12% din necesarul anual de electricitate al Bavariei și furnizează energie pentru aproximativ 3,5 milioane de gospodării, potrivit operatorului Preussen Elektra GmbH, o subsidiară EON.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, un membru al Verzilor, care este și vice-cancelar, a comandat o altă analiză a securității energetice a Germaniei, după ce o evaluare anterioară a concluzionat că aprovizionarea nu va fi pusă în pericol în această iarnă și că centralele nucleare nu vor fi necesare. Nu este clar când vor fi publicate rezultatele celui mai recent studiu.
”Lipsa de gaze prezisă este uriașă și va afecta toate domeniile sectorului energetic” a declarat Alexander Dobrindt, șeful partidului CSU bavarez din Camera Inferioară a Parlamentului, într-un interviu pentru ziarul Welt am Sonntag publicat sâmbătă. El a mai spus că ”De aceea, guvernul federal trebuie să ia în sfârșit decizia ca centralele nucleare să poată continua să funcționeze”, adăugând: ”Vom fi expuși încercării brutale a lui Putin de a destabiliza Occidentul prin teroarea energetică pentru o lungă perioadă de timp”.
Pasul potrivit, văzut acum de Germania, este prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor până în 2023 ”pentru a ne asigura aprovizionarea cu energie și pentru a oferi ajutor pieței de energie electrică” spune Christian Duerr, politician FDP (Free Democratic Party). ”Extinderea termenului este, de asemenea, o chestiune de solidaritate europeană”, a întărit Duerr, citat sâmbătă, într-un interviu pentru ziarul Rheinische Post.
În plus, Duerr spune că nu vede cum ar putea explica faptul că UE închide centralele electrice funcționale din motive pur ideologice, ”în timp ce Franța se teme de o întrerupere a curentului electric”.
Presa din Marea Britanie scrie că s-ar putea confrunta cu pene de curent ca-n Germania, după cum arată avertismentul experților. Și-n UK, ca și-n Germania ar putea fi oprite sau reduse luminile stradale, în timp ce încălzirea în clădirile publice ar putea fi, de asemenea, redusă, în încercarea de a economisi energia electrică. Părți din Regatul Unit ar putea să trăiască realitatea Germaniei, unde, peste noapte, aproximativ 200 de monumente istorice și clădiri municipale au căzut în întuneric.
Analistul energetic Robert Buckley, de la Cornwall Insight, a vorbit despre acest pericol, spunând că ”Vom intra într-o perioadă în care prețurile la energie pentru afaceri pot fi de cinci, șase, șapte ori mai mari decât au fost în trecut”. În final, spune el, chiar companiile ar putea fi cele care să decidă întreruperile cu energie electrică.
”Deci cred că faptul că nemții au această discuție este constructiv pentru ei și este o conversație pe care de fapt ar trebui să o avem mai mult aici” consideră analistul.
Amintim că-n Germania este interzisă, în clădirile municipale din Hanovra, utilizarea aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor. Oficialii au oprit apa caldă în clădirile publice, încălzirea piscinelor și au stins luminile din muzee. Încălzirea va fi permisă din octombrie până în martie, la maximum 20 de grade Celsius. Alte șase orașe au redus luminile stradale, ceea ce presupune și nefuncționarea semafoarelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu